IT&C 14 August 2007 00:23
La scurt timp dupa scaderea tarifelor la roaming, Comisia Europeana pregateste un plan prin care sa forteze fostele monopoluri din telecomul european sa se reorganizeze legal si sa isi deschida retelele pentru o mai mare competitie, relateaza International Herald Tribune.

O noua miscare din partea UE: reglementarea telecomului Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, doreste sa infiinteze o noua agentie a Uniunii Europene, numita Autoritatea Europeana a Pietei de Telecom, care isi va extinde puterea asupra regulatorilor nationali si va constitui o parghie pentru deschiderea pietelor domestice.

Noua organizatie va fi formata din directorii a 27 de agentii nationale de telecomunicatii din UE si va avea autoritatea de a forta fostii detinatori de monopoluri sa se separe de retelele fizice de transmisie pentru a oferi competitorilor acces egal pe piata.

Autoritatea Europeana a Pietei de Telecom, un grup care ii reprezinta pe competitorii fostilor lideri dominanti, a declarat ca 90% din apelurile de voce din Uniunea Europeana si 80% din traficul de pe Internetul broadband circula cel putin partial prin retelele fostilor detinatori de monopol.

"Noi sustiunem separarea functionala ca un posibil remediu deoarece, chiar daca am observat cum reglementarea efectiva are un efect pozitiv asupra consumatorilor, am vazut si cat de greu se poate pune in aplicare", a declarat economistul Ilsa Godlovitch, care ocupa functia de director de afaceri in cadrul asociatiei.

Planul directivei, care circula zilele acestea printre analistii de la Bruxelles, urmeaza sa fie inaintat comisarilor in luna noiembrie.

In cazul in care comisarii vor aproba si sustine propunerea, aceasta va fi inaintata in 2008 celor 27 de ministere ale telecomunicatiilor din Uniunea Europeana si Parlamentului European, pentru aprobare.

Dar spre deosebire de limitarea tarifelor pentru serviciul de roaming, proiect a carui sustinere din partea consumatorilor a inlesnit trecerea prin sistemul politic, planul de a creea la Bruxelles o super-agentie care sa isi permita sa intervina in pietele domestice ramane fara suport din partea publicului si cu o puternica opozitie din partea europenilor din industrie.

"Suntem de parere ca acum competitia este mai vibranta ca niciodata si ca separarea functionala este o idee teribila", a declarat Michael Bartholomew, director al Asociatiei Operatorilor din Retelele Europene de Telecomunicatii, care reprezinta 41 de operatori din 34 de tari. Bartholomew pune la indoiala si motivatiile care stau in spatele planului, precum si fezabilitatea sa.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.