IT&C 3 August 2007 00:02
Halluc II are opt picioare si poate mima la fel de bine cataratul unui gandac, mersul unei feline la rasul ierbii in savana, poate sa isi lungeasca membrele, poate merge pe rotile si este cel mai nou prototip functional de robot al japonezilor.
Pe pista de prezentare a Institutului Tehnologic Chiba din Tokyo, cu carcasa intunecata si lucioasa stralucind printre fulgerele lansate de blitzurile aparatelor foto, strecurandu-se conform comenzilor pe care un om de stiinta instalat in fata unui centru de comanda i le da, Halluc II executa abil si cu o precizie uimitoare diferite tipuri de miscari, folosindu-si simultan cele opt picioare cu care l-au inzestrat creatorii sai, cercetatorii niponi de la Centrul Tehnologic pentru Robotica Viitorului (Furo). Acestia si-au prezentat recent ultimul prototip de robot, al carui design, asigurat de faimoasa companie Shunji Yamanaka & Leading Edge Design, s-a inspirat direct din morfologia gandacilor. Halluc II, dupa cum a fost numita bizara masinarie, are abilitatea de a mima si de a executa pasi si pozitii extrem de dificile, de la mersul de panda al pradatorilor savanei africane pana la catararile unei insecte, precum si schimbari de pozitie datorate extremei flexibilitati conferite de articulatiile care il pot face sa alunece pe roti sau sa schimbe unghiul "calcand" pe pivotii special prevazuti in acest sens.


SCOPUL. Privindu-l pe Halluc executand impecabil toate comenzile rostite cu voce tare de cercetatorul care il ghideaza de la computerul-mama, nu poti sa nu te intrebi care este rostul acestei masinarii sofisticate, ce cantareste 20 de kilograme, se misca in functie de textura terenului, cerintele unei situatii si se poate ajusta aproape instantaneu unor ritmuri total opuse de mers. "Gandacul" creat de cercetarii de la Furo are un scop extrem de practic, dupa cum comenteaza site-ul specializat Tech.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.