IT&C 29 Iunie 2007 00:48
Acum aproape sapte ani, primul supercomputer a trecut de viteza de operare de patru teraflopi, adica face 4 trilioane de operatii pe secunda, viteza minima cu care un calculator poate intra in topul celor mai rapide.
Super computerele au sarcini foarte complicate, pot fi folosite, de exemplu, pentru a stabili prognoza vremii pentru urmatoarele decenii, sau in cautarea resurselor de combustibil din sol. Topul celor 500 dintre cele mai rapide masinarii apare de doua ori pe an si sufera modificari considerabile de la o editie la alta, conform cercetatorilor care le compara. Multe dintre cele care vor aparea in acest semestru pe lista anuntata in Germania la Dresden, in cadrul International Supercomputing Conference (27-29 iunie), nu s-au regasit in editia din noiembrie. insa calculatorul Blue Gene/L, marca IBM, se va gasi si de data aceasta in top.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.