Zilele in care telefoanele mobile erau folosite pentru a efectua si a primi apeluri au apus de mult, celularele din noua generatie fiind adevarate gadgeturi.

TEHNOLOGIE - Telefoanele mobile au evoluat considerabil in ultimii ani, de la aparate cu dimensiuni ce abia incapeau in geanta domnisoarelor sau in buzunarul hainei domnilor, la terminale care pot efectua apeluri video si reda muzica. In urma cu doi ani, specialistii din industria telecomunicatiilor afirmau ca pana in 2010 vor exista trei miliarde de posesori de celulare. Conform ultimelor estimari, se pare ca bariera celor trei miliarde va fi depasita chiar la sfarsitul acestui an.

Mobilele sunt cele mai populare dispozitive, cu ajutorul acestora putandu-se captura imagini, inregistra videoclipuri, trimite e-mailuri, asculta muzica, primi indrumari catre o anumita destinatie si chiar privi la tv.

Iata cum vad expertii evolutia telefoanelor mobile intr-un viitor nu prea indepartat. Terminalele vor fi prevazute cu o tehnologie numita NFC (near-field communications) ce va permite folosirea celularului pe post de carte de credit.

Odata cu dezvoltarea navigatoarelor pentru mobile, telefoanele vor deveni dispozitive obisnuite cu care vom accesa cu adevarat internetul. Toate mobilele vor fi dotate cu cipuri GPS (global positioning system), pentru a identifica exact pozitia apelantului si pentru a-i oferi acestuia acces la harti on-line.

Televiziunea pe mobil in toate formele sale este asteptata sa explodeze in cativa ani. Un studiu efectuat de IMS Research estimeaza ca pana in 2011 vor exista mai mult de 30 de milioane de abonati la serviciile "mobile TV".

Clientii vor avea acces la o gama variata de continut TV pe mobilele lor, de la productii originale, pana la emisiuni transmise in direct.


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.