Aplicatiile Voice over IP au devenit o alternativa amenintatoare la adresa telefoniei fixe sau mobile

Internetul ne-a schimbat fundamental modalitatea de a comunica. Astazi, orice utilizator este familiar cu e-mail-ul, care a devenit principalul mijloc prin care tinem legatura cu partenerii de afaceri, cunoscutii, prietenii sau familia. Nimic nu a inlocuit insa vechea obisnuinta de a ridica telefonul si de a forma numarul pentru a comunica verbal cu altcineva. Ce-ar fi daca Internetul ne-ar mai pregati o mare surpriza?

Ce este telefonia VoIP?

Telefonia VoIP (Voice over IP) este o alternativa la telefonia clasica, prin care comunicatia de voce este transferata prin Internet. Practic, vocea este digitizata, transformata in pachete de date si apoi este transferata de la un punct in celalalt al globului ca si cum ar fi un transfer normal de date, urmand ca la celalalt capat sa aiba loc procesul invers, din pachete de date sa fie transformata inapoi in sunet. Destul de complicat, nu?
Pentru utilizatorul tehnologiei, intregul proces este mult mai simplu. El pur si simplu foloseste VoIP pentru a comunica fara a fi necesar sa stie care este mecanismul cu ajutorul caruia el comunica mai ieftin decat prin intermediul telefoniei clasice.

Calitatea convorbirilor a fost pana de curand principala bariera in adoptarea solutiilor VoIP. Primele aplicatii transferau sunetul la o calitate inferioara. Lucrurile sunt schimbate fundamental astazi. Toate aplicatiile prezentate au fost testate initial din punctul de vedere al calitatii sunetului si rezultatele sunt pozitive. Necesarul de banda - principalul influentator al calitatii - este foarte redus pentru toate solutiile si, in cazul in care folositi o conexiune fixa de acces la Internet, nu veti sesiza nicio diferenta intre calitatea convorbirilor cu aceste aplicatii comparativ cu telefonia clasica, mobila sau fixa.

Singurul caz in care apelurile pot fi afectate este acela cand in paralel se efectueaza descarcari de aplicatii de dimensiuni mari sau in cazul unei companii in care mai multi utilizatori impart aceeasi conexiune la Internet. Pentru a va asigura de calitatea convorbirilor, va trebui ca acasa sa limitati descarcarile in paralel, iar pentru o companie vor trebui prioritizate aplicatiile folosite astfel incat banda sa fie alocata cu prioritate comunicatiei de voce.

Aplicatiile au inceput prin a fi disponibile initial pentru PC, dar au parasit de ceva vreme aceasta limitare, acum fiind disponibile si pentru Pocket PC sau pentru telefoane mobile, ceea ce va accelera adoptarea acestora. Pentru folosirea acestor aplicatii este necesara existenta unei placi de sunet. Sunetul poate fi redat in boxele disponibile, dar este recomandabila fo-losirea unei perechi de casti, iar pentru captura sunetului este necesara folosirea unui microfon extern sau a unei perechi de casti cu microfon.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.