Zemy Apfelbaum este roman. In urma cu ceva timp, a avut ocazia sa ramina in strainatate cind a plecat cu o bursa. Dar a ales sa faca pionierat pe piata de software din Romania.

Zemy lucreaza de peste 11 ani in compania Wizrom si a parcurs toate etapele necesare pentru a creste in cariera. Momentul culminant a fost insa trecerea de la departamentul de consultanta la cel de vinzari. "Am fost programator, apoi consultant, apoi team leader, dar daca imi spunea cineva la inceput ca eu o sa ajung director de vinzari in firma, ziceam ca isi bate joc de mine, pentru ca niciodata nu am avut intentia sa am o functie pe partea de vinzari", marturiseste el.

Zemy Apfelbaum ne povesteste despre trecerea de la consultanta la vinzari, despre cum a rezistat in aceeasi firma timp de peste 11 ani si despre cum arata in prezent piata de soft din Romania.

Primul job

In urma primului an de studii la Facultatea de Matematica, in 1993, Zemy a fost recompensat pentru rezultate bune cu o bursa la Paris, pe domeniul statistici aplicate. "Primul job pe care l-am avut a fost de programator. Prima oara am lucrat in Franta ca programator full-time. Cistigam cam jumatate din salariul mediu din Franta, 1.000 si ceva de euro. Am reusit apoi sa imi cumpar un calculator si o garsoniera. Pe linga banii acestia era si bursa, in jur de 500 de euro. In plus, dadeam meditatii in primul an de facultate, ca sa pot sa ma intretin", spune el. A ramas in Franta un an, dar s-a intors in tara imediat cum s-a incheiat bursa. "M-am adaptat greu, aveam posibilitatea sa ramin fie la jobul pe care il aveam, fie sa accept propunerea universitatii de a lucra ca seminarist, dar din cauza ca nu m-am adaptat, am ales sa ma intorc in tara", marturiseste Zemy. "M-am intors cu gindul ca mi-e mai bine aici decit acolo, imi placea sa fac ceva aici, afara mi se parea mult prea usor. In universitate, veneau firme, luau studenti, dadeau burse dupa primul an cu conditia sa vina sa lucreze la ei dupa absolvire. Deci, chiar daca material era totul OK, nu mi s-a parut nimic challenging", spune el.

"M-am angajat la Wizrom"

Al doilea job al lui Zemy este acelasi la care lucreaza din 1996, compania Wizrom Software. Infiintata in 1992, ca reprezentanta a WizSoft Inc. pentru Romania si Europa de Est, Wizrom a devenit cunoscuta pe piata prin solutiile informatice pe care le furnizeaza. Compania are peste 2.500 de clienti si 20.000 de licente instalate. "De multe ori ne adunam seara la un coleg foarte bun de facultate. El avea un frate care venea mereu tirziu de la serviciu, pe la 23.00-24.00, si de fiecare data cind ajungea acasa ne povestea cit de frumos este la el la firma", povesteste Zemy. "La un moment dat a venit si ne-a intrebat daca vrem sa ne angajam. Am zis ca sint citiva bani in plus care nu imi strica si am mers la interviu", mai spune el.

"Directorul nu m-a acceptat"

Dupa interviul cu directorul general, i s-a spus ca nu a fost acceptat pentru ca nu era dispus sa inceapa de a doua zi. "Eu aveam sesiune, era februarie si am spus ca vin dupa, ca am examene de dat la facultate. Acest lucru i-a surprins, pentru ca, spre deosebire de cum stau lucrurile in ziua de azi, atunci erau cozi pe tot etajul pentru angajare", spune el. In final, directorul s-a lasat convins de catre fratele colegului. "Nu a fost neaparat o pila, dar a garantat ca este ceva de capul meu, uite, ia-l, ca nu o sa regreti", afirma Zemy.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.