Propunerea de reducere a tarifelor de roaming din UE a pus fata in fata, pe pozitii contencioase, Comisia Europeana si marele lobby al companiilor de telefonie mobila, relateaza www.presa-alternativa.ro In timp ce operatorii mobili invoca mana invizibila a lui Adam Smith si acelasi penibil loc comun, "piata trebuie sa ramana libera", europenii platesc niste tarife exorbitante cand vorbesc la telefon din strainatate.

Cand e vorba de mentinerea tarifelor, multinationalele, companii de telefonie mobila, au o unitate de monolit, au dinamica unei echipe de rugby: fug ordonat catre praguri de tarife imense. Pretul pe minut in roaming poate ajunge pana la 7-8 euro.

Comisarul european pentru societatea informationala, Viviane Reding, a invocat bunul simt. Conceptele de bun simt sunt acasa in contexte institutionale. Pretul pe minutul de roaming in UE pare a fi suficient pentru a invoca bunul simt, chiar daca sociologii constata de ani de zile o mobilitate ce creste in progresie aritmetica pe continent.

Cu toate acestea, "socialista" Viviane Reding se afla, parafrazandu-l pe John Rawls, intre bunul simt si principiile primare bine sustinute ale pietei libere. Dar piata raspunde doar cererii si ofertei; daca acceptam ca e drept ca interesele indivizilor pot fi compatibile cu functionarea unei economii de piata competitive ar insemna ca institutiile nu sunt facute sa ofere solutii juste indivizilor care le merita.

Peste 70% dintre europeni se tem sa foloseasca telefoanele mobile cand calatoresc in strainatate din cauza costurilor prea ridicate, potrivit ultimului Eurobarometru.

Aproximativ 59% din utilizatorii de telefoane mobile le-ar folosi mai mult in timpul calatoriilor daca tarifele ar fi mai mici, iar 15% nu folosesc deloc telefonul mobil in strainatate. Aproape 43% dintre utilizatori nu inteleg care sunt tarifele ce trebuie platite cand telefoneaza sau cand primesc apeluri din strainatate.

Ministrii comunicatiilor din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene s-au reunit de curand la megatargul IT CeBIT de la Hanovra intr-o intalnire informala, intitulata Consiliul Telecom al UE, care ar putea insemna un pas istoric catre adoptarea regulamentului propus de Comisia Europeana privind reducerea tarifelor de roaming. Intalnirea este prezidata de comisarul european, Viviane Reding.

In privinta Reugalmentului UE pentru reducerea tarifelor la roaming, Consiliul European, care include cei 27 de sefi de stat sau de guvern si pe presedintele Comisiei Europene, a concluzionat vinerea trecuta la Bruxelles ca: "Toate eforturile trebuie concentrate pe finalitatea de a incheia procesul legislativ privind reducerea tarifelor de roaming pana la sfarsitul primului semestru al anului in curs". Reding, la randu-i, a comentat: "un acord politic privind ambitioasa reducere a tarifelor de roaming pana in aceasta vara este un scop posibil de atins."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.