Cel mai ieftin aparat dotat cu un astfel de software se situeaza in jurul sumei de 900 de euro

Nu o data s-a vorbit despre usurinta interceptarii comunicatiilor mobile si fixe. Ba mai mult, in Romania, ascultarea telefoanelor a creat o adevarata psihoza printre personalitatile politice sau oamenii de afaceri care au acuzat serviciile speciale de astfel de practici. De acum insa, exista solutii pentru efectuarea de convorbiri pe telefonul mobil fara pericolul ca acestea sa fie interceptate.

Pana acum, in Romania nu erau disponibile solutii profesionale de securizare a convorbirilor pe mobil, iar cei care voiau sa isi protejeze comunicatiile apelau la metode hilare din punctul de vedere al securitatii. Cea mai folosita era schimbarea cardului SIM si folosirea unui alt numar de mobil. Ceea ce utilizatorii nu stiu este ca aparatele de interceptare gsm nu folosesc numarul de telefon ca modalitate de identificare, ci codul IMEI, cod unic de identificare pentru fiecare telefon in parte. Dupa ce a fost introdus codul IMEI in aparatul de interceptare, acesta se declanseaza automat si inregistreaza convorbirile si SMS-urile persoanei respective, indiferent de locatia si numarul de telefon pe care aceasta le are.

O solutie folosita de cativa ani buni in Europa si in lume, in general, o reprezinta telefoanele criptate. Criptarea are rolul de a transforma datele ce necesita secretizare in alte date care sunt inteligibile numai de catre persoana care este autorizata sa le decripteze si care in general pastreaza o cheie cu care poate decoda acele date. Tehnicile de criptare sunt tot mai folosite in ziua de astazi, si le putem intalni des atunci cand confidentialitatea datelor este primordiala. si aici pot fi enumerate, conectarea in vpn-ul (virtual private network) companiei, conectarea la reteaua wireless sau conectarea pe site-uri unde se realizeaza plati online.

AES este din 2003 algoritmul folosit de SUA pentru criptarea documentelor strict confidentiale, acesta fiind, in prezent, unul dintre cei mai puternici algoritmi de criptare din lume. Preturile telefoanelor mobile care folosesc ca algoritmi de criptare AES sunt destul de piperate, de ordinul a cateva mii de euro. si daca mai punem la socoteala ca este nevoie de doua astfel de aparate, intre care sa se realizeze comunicarea securizata, pretul final nu este accesibil oricui. Pentru cei dornici sa cumpere un astfel de mobil, exista SecurePhone, distribuitor exclusiv pentru Romania al solutiilor de securizare a comunicatiilor de voce si date ale companiei australiene Compulabs Pty LTD. Compania furnizeaza solutii de securizare a datelor si vocii Ministerului australian al Apararii si armatei, iar prin distribuitorii ei autorizati vinde in diferite state din Europa si Asia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.