Orange, Vodafone, RomTelecom, Cosmote si UPC se vor lupta pentru licentele de acces la WiMAX, care permite oferirea de servicii de Internet fara fire la viteze maxime. Tehnologia este considerata de unii specialisti adevarata platforma pentru serviciile 4G.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), rebotezata acum Radiocom, care controleaza banda de 3,5 GHz si care a oferit servicii de Internet wireless prin aceste frecvente, urmeaza sa elibereze spectrul pentru a permite instalarea WiMAX, a declarat, pentru SFin, Mircea Cazan, presedintele companiei. Radiocom este in continuare in plin proces de privatizare, MCTI cautand solutii pentru vanzarea ei. "Asa cum armata a eliberat anumite spectre de frecventa pentru serviciile GSM sau 3G, vom elibera banda de 3,5 GHz pentru serviciile WiMAX. Probabil vom primi in schimb o alta banda pentru serviciile noastre", a explicat el.

WiMax este versiunea "en gros" a popularei tehnologii WiFi, care permite accesul la Internet fara fire. In timp ce WiFi ofera acoperire de 30 de metri, cu viteze de acces de 1 Mbps pana la 2 Mbps, varianta WiMax poate ajunge cu acoperirea la 30 de kilometri de emitator, cu viteze de pana la 70 Mbps. In ambele cazuri, largimea benzii scade odata cu distanta. La WiMAX, in raza de 10 kilometri in jurul emitatorului se pot atinge viteze de pana la 10 Mbps, conform studiilor realizate pana in prezent.

Bucurestiul are circa 240-250 de kilometri patrati, deci se acopera lejer cu un emitator. Evident, pentru a suporta mai multi utilizatori va fi nevoie de mai multe astfel de echipamente.

Internetul de mare viteza este in plina efervescenta si in Romania, numarul de utilizatori broadband bate un milion, iar telefoanele mobile si echipamentele de buzunar permit descarcarea rapida de fisiere, clipuri, jocuri, filmulete. In ciuda asteptarilor, chiar si serviciile 3G, destul de scumpe, au succes pe piata autohtona.

Marii operatori sunt implicati de mai multi ani in proiecte wireless si fiecare companie incearca sa ofere un mix de servicii, combinatia "perfecta" intre wireless si servicii fixe, voce, date, televiziune si servicii mobile.

Vor fi vandute in total 4 licente nationale si alte cateva zeci locale, pentru acoperirea zonelor rurale si a celor unde este greu de ajuns cu fire. Deocamdata insa, operatorii se pregatesc pentru licitatia speciala pentru primele doua licente.

Mai merita spus ca Nokia, cel mai mare producator de terminale mobile, a renuntat la proiectul de realizare a unui cip special pentru telefoanele 3G impreuna cu Intel, anuntand, in schimb, ca va produce telefoane mobile WiMAX.

Licitatie pentru primele doua licente

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), institutia care reglementeaza frecventele de comunicatii din Romania, a anuntat recent ca va scoate la licitatie, in termen de doua luni, doua licente nationale pentru tehnologia de acces la banda larga fara fir WiMAX.

Acordarea licentelor, considera directorul IGCTI Catalin Marinescu, ar trebui sa se faca prin selectie competitiva, si nu prin selectie comparativa, precum in cazul 3G.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.