Era simplu si se obisnuisera cu acest ritm. n primavara se fixeaza cu o ora nainte, n toamna - cu o ora napoi. De zeci de ani, ceasurile americanilor s-au miscat astfel n prima duminica din aprilie si ultima duminica din octombrie.

Majoritatea computerelor moderne au fost concepute prin raportare la acest sistem de schimbare a orei. De atunci insa, computerele au impanzit toate meridianele lumii globalizate, iar schimbarea orei a devenit un sistem extrem de complex, de care computerul trebuie sa tina seama in functie de optiunea utilizatorului.

Cei mai multi observatori au comparat situatia cu faimoasa problema a anului 2000, cand se presupunea ca multe computere vor avea probleme in recunoasterea datei curente. Cu toate acestea, problema trebuie abordata cu profesionalism de orice administrator de retea ale carui sisteme informatice ar putea fi afectate de schimbarea din SUA.

In mai putin de doua saptamani, SUA isi va modifica sistemul de trecere la ora de vara. Pentru multi administratori de sistem, aceasta schimbare nu este deloc o formalitate. Majoritatea echipamentelor informatice construite in ultimii ani isi pot modifica automat ora de vara si pot adapta sistemul de actualizare a orei de vara in functie de modificarile care apar. Computerele si celelalte dispozitive informatice mai vechi, construite inainte de anul 2000, au nevoie de actualizarea sistemelor de operare pentru a face fata schimbarilor. In caz contrar, multi vorbesc de un adevarat dezastru pentru dispozitivele ce folosesc sistemul american de schimbare a orei.

Ora de vara salveaza energie

O incursiune in paginile enciclopediei online Wikipedia.org ne releva explicatia schimbarii periodice a orei. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca activitatile umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala, cu economisirea energiei electrice necesare iluminatului. Ideea schimbarii orei a fost pusa pentru prima data in practica in Germania, in timpul Primului Razboi Mondial. Imediat, legea a suscitat controverse importante in societatea germana, principala acuza fiind aceea ca muncitorii erau obligati sa se trezeasca mai devreme cu o ora. Potrivit unui studiu publicat de autoritatile americane in 2005, aproximativ 25% din consumul anual de energie este folosit pentru iluminare. Acelasi studiu releva faptul ca, odata cu trecerea la ora de vara, este economisit zilnic un procent din consumul american de energie.

In Romania, practica a fost introdusa pentru prima data in 1932 si a functionat pana in 1939, intre prima duminica din aprilie si prima duminica din octombrie. Intre 1 aprilie 1940, ora 0.00 si 2 noiembrie 1942, ora 3.00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. In 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata pana in 1979. In prezent, ora de vara se aplica in fiecare an, intre ultima duminica din martie si ultima duminica din octombrie, potrivit unei reguli edictate in 1997.

In prezent, toate tarile Europei, cu exceptia Islandei, trec la ora de vara in ultima duminica din martie si revin apoi la ora de iarna in ultima duminica din octombrie.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.