La intrarea Centrului de Congrese din Barcelona, cartierul general al editiei 2007 3GSM, esti intampinat de un anunt pe care scrie mare: "Acesta este un eveniment tehnic, iar intrarea costa 599 de euro".

Desi nici macar tehnologia 3G nu si-a gasit prea bine locul pe piata (sau poate tocmai din acest motiv), industria telecomunicatiilor defileaza la Congresul 3GSM cu telefoane HSDPA (adica 3,5G) ori cu dispozitive ce se conecteaza la retelele wi-fi. Probabil ca editia de anul viitor a targului dedicat telefoniei mobile de ultima generatie ar trebui sa fie botezata 4GSM sau macar 3,5GSM.

PANASONIC. Pentru ca in Europa chestiile cu adevarat revolutionare ajung la un an dupa ce au fost scoase la vanzare pe piata japoneza, Panasonic se lauda la 3GSM cu un telefon ce face videotelefonie prin intermediul retelelor wi-fi. Calitatea imaginilor este impresionanta, cu mult peste serviciile cu care ne-au obisnuit operatorii nostri 3G. Ce-i drept, viteza de transfer este mult mai mare prin wi-fi. In Romania, testul comparativ il vom putea face probabil peste un an sau doi, pentru ca nu a fost stabilita inca o data de lansare in Europa.

In materie de laptopuri, Panasonic se lauda cu CF-19, ultimul racnet in materie de computere "bullet proof". Adica le poti scapa de la un metru inaltime fara sa le distrugi, le poti baga in apa, in nisip, in praf, poti topai pe ele si asa mai departe. Puteti incerca si CF-30, laptopul oficial al armatei SUA. Au ales modelul asta pentru ca poate incorpora o baterie suplimentara.

ORANGE. Aveti impresia ca Orange este doar un operator de telefonie mobila? Poate in Romania. In Spania si in Franta a lansat de cateva luni servicii ce concureaza umar la urmar cu batranii operatori de telefonie fixa, cablistii si furnizorii de servicii pe internet. Pe scurt, chiar la intrarea in standul Orange troneaza cateva plasme pe care se fac demonstratii la Orange TV si Live Radio - ce folosesc conexiuni wi-fi pentru a furniza televiziune digitala prin internet si radio digital. Cele doua servicii sunt deja comerciale in Spania. Pentru ca retelele 3G sunt depasite (chiar si la 3GSM), in Franta Orange ofera televiziune High Definition pe telefonul mobil prin HSDPA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.