eBay, site-ul de licitatiii pe Internet, a inregistrat rezultate financiare pozitive in ultimul trimestru al anului 2006, reusind sa castige o lupta cu centrii de presiune care ii ameninta afacerea. Cel mai important competitor: compania Google.

In trimestrul al patrulea din anul recent incheiat, compania a anuntat un profit de 346 de milioane de dolari (25 de centi pe actiune), in crestere cu 24 de procente comparativ cu perioada similara a anului 2005, depasind previziunile analistilor, scrie The New York Times.
Compania a precizat ca veniturile au totalizat 1,7 miliarde de dolari, cu 29% mai mult fata de trimestrul al patrulea din 2005, datorita afluxului de tranzactii din perioada lunilor de vacanta.

"In mod cert putem afirma ca a fost un trimestru bun, cu rezultate excelente in toate ramurile afacerii", a declarat Meg Whitman, Chief Executive al eBay. Whitman a facut referire la sezonul de cumparaturi din sezonul de vacanta, dar si la raportul foarte bun dintre vizitatori si cumparatori.
eBay a raportat castiguri de 1,1 miliarde de dolari pentru tot anul 2006 (79 de centi pe titlu), in crestere cu patru procente fata de 2005. Whitman a spus ca eBay "a inceput anul in forta si a avut unele probleme la jumatatea lui 2006, dar a terminat anul trecut in forta".

Anul 2006 a fost unul dificil pentru actiunile eBay, din cauza faptului ca investitorii au fost bulversati de competitia impusa de compania rivala Google, dar si de provocarile combaterii fraudei prezente pe site-ul de licitatii. Totodata, achizitia din 2005 a companiei Skype, care furnizeaza servicii de telefonie prin Internet, a creat destule probleme site-ului de licitatii.

Totusi, compania americana a avut o crestere importanta, din activitatile a doua dintre afacerile sale auxiliare. PayPal, compania afiliata eBay, specializata in solutii de plata online, a inregistrat un venit net de 417 milioane de dolari.

De cealalta parte, compania Skype, care a fost achizitionata pentru 2,6 miliarde de dolari, detine in momentul de fata 171 de milioane de useri inregistrati, cu 129% mai mult decat in 2005. Recent, Skype a anuntat introducerea unui plan de convorbiri nelimitate: abonatii din Statele Unite ale Americii sau din Canada pot efectua convorbiri nelimitate catre telefoanele mobile si liniile de telefonie fixa in schimbul unei plati anuale de 30 de dolari.

Scepticismul analistilor

Raportul financiar al companiei americane vine intr-o perioada in care analistii considera ca numarul userilor activi ai eBay, pe pietele cele mai importante, incluzand Statele Unite ale Americii, a intrat pe o panta descendenta, scrie The New York Times. Pe de alta parte, Google se dovedeste pe zi ce trece un real pericol pentru eBay. Anul trecut, compania care detine cel mai important motor de cautare de pe Internet a introdus Google Checkout, un instrument de plata care sa rivalizeze cu PayPal, iar la inceputul acestei luni a demarat o companie agresiva pe promovare a acestui instrument pe pagina sa principala.

De asemenea, analistii se tem de faptul ca atat cumparatorii, cat si vanzatorii se vor orienta catre motoarele de cautare pentru a se gasi reciproc, in detrimentul serviciilor de genul site-ului de licitatii eBay.
"Oamenii nu mai sunt la fel de interesati de achizitionarea unor produse prin intermediul licitatiilor online", a precizat Safa Rashtchy, senior Internet analyst la Piper Jaffray& Company. "eBay se confrunta cu o schimbare fundamentala a comportamentului consumatorilor", a spus Rashtchy.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.