RCS&RDS si Zapp au platit prima rata pentru licenta 3G si s-au apucat sa instaleze echipamentele pentru a ramane in graficul stabilit de autoritati pentru lansarea comerciala a serviciilor broadband.

Presa de specialitate scrie ca Austria Telekom, fost monopol de stat, a ajuns la un acord de fuziune cu OTE, compania similara din Grecia care detine pe piata locala Romtelecom si Cosmote.

Putem spune cu siguranta ca 2007 va fi anul in care incepe sa se simta concurenta reala in domeniul 3G. Orange trage tare sa aduca acoperirea de generatia a treia la nivelul celei detinute de principalul rival, Vodafone, si probabil ca va lansa cat de curand si HSDPA (serviciul de viteza superioara, deja disponibil in oferta Vodafone). RCS&RDS a platit licenta 3G castigata anul trecut si s-a apucat sa instaleze echipamente UMTS, alegand deci sa concureze companiile din domeniu cu aceeasi tehnologie, nu cu o solutie de Internet mobil, de tip WiFi sau WiMax. Zapp merge mai departe cu tehnologia sa speciala, firma achitand, de asemenea, 10,5 milioane de dolari pentru prima transa a licentei si anuntand ca va lansa serviciile de generatia a treia pana la finalul acestui an. Oficialii Cosmote Romania au declarat pentru SFin ca firma va continua instalarea tehnologiei i-mode, care permite accesul rapid la Internet pentru telefoanele mobile obisnuite.

Austria Telekom bate palma cu OTE

Desi informatiile nu sunt confirmate inca oficial, specialistii din industrie spun ca Austria Telekom a batut palma cu OTE pentru preluarea unui pachet substantial de actiuni, care va duce la implicarea companiei austriece in managementul operatorului elen. Ministrul grec de finante, Giorgios Alogodkoufis, a declarat recent ca privatizarea OTE merge mai departe si ca procentul de 38% detinut de stat va merge la un partener extern sau va fi scos la vanzare pe bursa.

Noul guvern austriac a anuntat ca nu mai vinde pachetul de 25,1% din Austria Telekom, dar ca vede cu ochi buni achizitia unui pachet de actiuni OTE. Unele publicatii nu exclud niciun schimb de actiuni intre cele doua parti. Pentru Romania, importanta este decizia clara de implicare a specialistilor Austria Telekom in managementul OTE, lucru care se va resimti indirect la noi, unde firma elena controleaza Romtelecom si Cosmote.

Concurenta se ascute

Liderul pietei de telefonie autohtona, Orange, a anuntat la inceputul anului ca a depasit cifra de 8 milioane de utilizatori, iar acoperirea retelei 3G a crescut in tara la 20 de localitati. In trimestrul patru al 2006, Orange si-a crescut numarul de clienti cu aproape jumatate de milion de utilizatori. Cresterea pe tot anul a fost de un milion de utilizatori. Asa cum estimam la sfarsitul anului, veniturile Orange Romania au depasit un miliard de euro in 2006.
Compania a mai anuntat ca acoperirea EDGE a ajuns la nivel national, deci accesul la Internet al utilizatorilor este mai facil.

Conform celor mai noi declaratii Vodafone, compania care a lansat prima serviciul 3G in Romania are acoperire in 23 de orase ale tarii. Mai mult, anul trecut s-a lansat oficial tehnologia HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), care va creste viteza de acces la Net pana la 3,6 Mbps anul acesta.

Nou-venitii isi fac incalzirea

Chiar daca specialistii s-ar fi asteptat de la RCS&RDS la o solutie bazata pe tehnologii Internet, licenta 3G a companiei va fi folosita exact pentru retea de telefonie mobila UMTS. Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a emis licenta care atesta dreptul companiei de utilizare a frecventei pentru furnizarea unei retele publice si a serviciilor de comunicatii mobile de generatia a 3-a chiar pe 5 ianuarie, cand s-a intors lumea din vacanta. RCS&RDS a achitat contravaloarea primei transe a tarifului de eliberare a spectrului, echivalentul in lei al sumei de 10,5 milioane dolari. Conform reprezentantilor companiei, lansarea oficiala a serviciilor 3G va avea loc inainte de sfarsitul lunii februarie 2007.

In contextul in care piata devine din ce in ce mai competitiva, RCS&RDS doreste sa poata oferi toate tipurile de servicii de telecomunicatii. Compania a solicitat si a primit un milion de numere, deci avem deja si targetul pentru numarul de clienti pe 2007. "Dorim sa facem serviciile de generatia a 3-a accesibile publicului larg, oferind in acelasi timp calitate si tarife accesibile", a declarat directorul general Alexandru Oprea. Conform acestuia, in 2008 RCS&RDS va avea acoperire nationala de minimum 50% din populatie.

Telemobil (Zapp), singurul operator din Romania care foloseste tehnologia americana CDMA (Code Division Multiple Access) in varianta de 450 MHz, s-a apucat sa instaleze noile echipamente. Compania va lansa comercial serviciile de generatia a 3-a pana la finalul anului. "Fiind primul operator din Romania care a lansat servicii mobile broadband, avand o retea de o calitate foarte buna si exploatand latura competitiva data de inovatiile noastre in domeniul tehnic si al serviciilor, ne asumam acum angajamentul de a construi o retea 3G apartinand generatiei viitoare", a spus seful Zapp, Piermario Di Pietro.

Zapp a inceput deja sa lucreze intr-un mod activ cu furnizorii de infrastructura, continut si aplicatii mobile. Compania va oferi servicii 3G care vor cuprinde atat video si mobile broadband, cat si un bogat continut multimedia, care va include o varietate larga de stiri, informatii actualizate si divertisment, totul la preturi foarte accesibile.
"Dorim ca lansarea serviciilor 3G spre sfarsitul anului 2007 sa aduca clientilor nostri cele mai bune servicii 3G de pe piata, care sa corespunda indeaproape nevoilor si asteptarilor", a adaugat Piermario Di Pietro, CEO Telemobil.

Alternativa i-mode

Daca nu cumva se schimba iarasi situatia, IGCTI a anuntat ca nu vor mai fi alte licitatii pentru licente 3G, iar ceilalti operatori vor trebui sa continue competitia prin alte tehnologii. Cosmote va lansa serviciul i-mode in al doilea trimestru al acestui an, a declarat, pentru SFin, Adrian Florea, Products&services Development Manager la Cosmote Romania. "Tehnologia se bucura de un succes crescut la nivel mondial, avand peste 55 de milioane de utilizatori. Investitia in dezvoltarea platformei face parte din planul asumat de Cosmote pentru primii trei ani de operare in Romania si va aduce beneficii substantiale utilizatorilor care vor opta pentru acest serviciu unic pe piata locala", a precizat el.

In prezent, exista circa 100.000 de site-uri i-mode in lume, care pot fi usor accesate prin intermediul telefonului mobil, iar numarul lor creste semnificativ de la luna la luna.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.