Dincolo de penalul gestului, spargerea parolei unui cont electronic este cauzata si de comoditatea utilizatorilor. Specialistii in securitate informatica ofera solutii pentru crearea unei parole cit mai sigure.

Glumele proaste ale prietenilor, gelozia partenerului sau mirosul banilor. Iata doar citeva motive pentru spargerea unei parole electronice bancare sau personale. In ciuda vicleniei hackerilor, exista citeva trucuri la indemina pentru protejarea contului de pe web.

Parole precum "123456", "Costel2007", "parola1" sint o prada usoara chiar si pentru un hacker incepator. Desi internautii stiu acest lucru, ei continua sa foloseasca incifrari usor de ghicit. O dovada e lista de parole a utilizatorilor site-ului MySpace, publicata de hackeri la finele anului trecut. Cele mai frecvente parole din lista userilor MySpace nu dovedesc nici un graunte de inspiratie. "Password1", "abc123", "myspace" sau "password" se afla in topul preferintelor utilizatorilor.

La acestea se adauga "fotbalul", "baseballul", cifre de ani sau nume de culori, dar si declaratii de dragoste, precum "IloveJesus". In plus, aproape jumatate dintre parolele clientilor MySpace au sapte semne si contin cifre doar spre finalul grupului de caractere.

Date "pescuite"

Spargerea directa a parolei se face prin "forta bruta". Ajutati de dictionare, hackerii incearca diverse combinatii pina gasesc cheia potrivita. Totusi, site-urile blocheaza contul dupa doua-trei incercari nereusite de introducere a parolei, asa ca "un hacker adevarat nu va folosi niciodata acest procedeu, ci va intra mai intii pe server, profitind de vulnerabilitatile de sistem", spune Stefan, administrator web. Acum doi ani a spart, si el, doua servere de la niste licee, dar nu ar indrazni sa atace un sistem bancar, de teama ca s-ar trezi cu politia la usa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.