Intel Corporation, principalul producator de cipuri la nivel mondial, a inregistrat un profit net de 1,5 miliarde de dolari in al patrulea trimestru din 2006, in scadere cu 39 de procente comparativ cu perioada similara a anului trecut, si cu 15% mai mult fata de trimestrul al treilea din 2006. Scaderea profitului Intel a fost generata de concurenta impusa de compania rivala Advanced Micro Devices, in fata careia Intel a pierdut cota de piata in anul recent incheiat.
2006 a fost un an dificil pentru Intel, compania fiind nevoita sa vanda produse la un pret mai scazut si sa taie din forta de munca pentru a se mentine in apropierea AMD.

In luna septembrie 2006, Intel a anuntat o serie de masuri si obiective, ca urmare a analizei organizarii si eficientei companiei. Intel a incheiat anul 2006 cu un numar de 94.100 de angajati, mai mic decat in al doilea trimestru din 2006, cand Intel avea 102.500 angajati, si cu putin sub obiectivul de 95.000 de angajati stabilit. In urma acestor masuri, Intel a reusit sa depaseasca AMD, din punct de vedere al cotei de piata, in Q4 din 2006. "Anul 2006 a fost unul provocator pentru Intel", a declarat Paul Otellini, presedinte si CEO al Intel Corporation, citat de Financial Times.

Totodata, in trimestrul al patrulea din 2006 Intel Corporation a inregistrat venituri de 9,7 miliarde de dolari, in scadere cu 5% comparativ cu perioada similara din 2005 si profituri operationale de 1,5 miliarde de dolari, incluzand efectele compensarii bazate pe actiuni. Profitul per actiune al Intel a fost de 30 de centi, excluzand efectele compensarilor bazate pe actiuni, potrivit unui comunicat al Intel.

Rezultatele pentru trimestrul al patrulea din 2006 includ si o parte din veniturile realizate din vanzarea catre Marvell Technology Group a unor active ale unitatii de procesoare pentru comunicatii si aplicatii.
De asemenea, cheltuielile din al patrulea trimestru al 2006, legate de restructurarea si eficientizarea companiei, s-au situat la nivelul estimat de Intel si au avut ca rezultat scaderea profitului per actiune cu 1,5 centi.

Preturi mici, cota mai mare

AMD anunta saptamana trecuta ca va raporta rezultate financiare sub previziunile analistilor, in conditiile in care companiile incearca sa isi majoreze cotele de piata prin mentinerea unui nivel redus al preturilor.

Pentru a nu pierde din cota de piata, in fata AMD, Ottelini a accelerat scoaterea pe piata de noi microprocesoare, in acelasi timp incetinind procesul de productie pentru a reduce numarul cipurilor aflate in stoc, scrie Bloomberg.

Astfel, in ultimul an, cotatia actiunilor Intel s-a redus cu circa 15%, comparativ cu o scadere de aproape 50%, in cazul principalului competitor, Advanced Micro Devices.

In 2006, valoarea pietei microprocesoarelor a fost de 33,4 miliarde de dolari, fata de 35 de miliarde de dolari, in 2005, chiar daca producatorii de cipuri au vandut cu 10% mai multe unitati, potrivit datelor firmei de cercetare IC Insights,preluate de Bloomberg. Pretul mediu de vanzare al cipurilor a scazut cu 10 dolari, pana la 90,27 dolari/cip.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.