Luna trecuta, intr-o instanta din New York, compania IBM i-a cerut unui judecator federal american sa respinga cererea formulata impotriva sa de un fost angajat care sustine ca este dependent de Internet. Reclamantul, James Pacenza, care lucrase la IBM in ultimii 19 ani, acuza compania ca l-a concediat pe nedrept, invocand folosirea neadecvata a computerului pus la dispozitie de angajator.

Un proces interesant

In realitate, s-a dovedit ca angajatul accesa in mod constant de la birou website-uri cu caracter pornografic. Compania a considerat ca aceasta ocupatie ii rapeste lui Pacenza din timpul de lucru si ca ar trebui sa renunte la acest angajat fara randament. Teoretic, un motiv foarte bun de concediere, din moment ce angajatul nu a respectat regulamentele de ordine interioara impuse de angajator. In practica insa, angajatul se apara spunand ca IBM nu a luat in considerare faptul ca el sufera de o tulburare psihica (dependenta de Internet) si ca activitatea sa online era o necesitate, nu un moft.

Prin afirmatiile sale, Pacenza incearca sa se plaseze sub imperiul unei legi speciale: legea privind protectia persoanelor cu handicap. Omul argumenteaza cu probe multiple faptul ca IBM trebuia sa parcurga o serie de pasi inainte de a-l concedia, asa cum se intampla in cazul angajatilor care sunt dependenti de droguri sau alcool. Daunele pe care le cere: cinci milioane de dolari.

Dependenta va fi oficializata

Ca urmare a cresterii evidente a Internetului modern, media zilnica de utilizare a acestuia de catre un utilizator obisnuit a crescut la aproape 3 ore si jumatate, spune un studiu realizat la finalul anului 2005 de cercetatori ai Universitatii Stanford. Un alt studiu, desfasurat la finalul anului 2006 de revista internationala de neuropsihiatrie CNS Spectrums, a ajuns la concluzia ca folosirea excesiva a Internetului este de natura sa provoace probleme psihice serioase pentru subiectii testati. Studiul s-a realizat pe un esantion de 2.500 de utilizatori americani de Internet, care au fost contactati telefonic.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.