Conform Trend Micro, furnizor de solutii de securitate, sumele de bani obtinute din dezvoltarea de malware depasesc veniturile companiilor producatoare de programe antivirus. Dl. Raimund Genes, CTO (Chief Technical Officer) al departamentului anti-malware in cadrul Trend Micro, a declarat ca solutionarea problemelor de securitate IT in 2005 a impus costuri de 62 miliarde $ (suma rezultata din evaluarile FBI), in timp ce compania de cercetari de piata IDC a estimat valoarea pietei anti-malware la 26 miliarde $.

Cifrele publicate FBI iau in considerare costurile operatiunilor de remediere si repunere in functiune a echipamentelor, si nu profiturile dezvoltatorilor de malware. Dl. Raimund Genes apreciaza ca se vor dezvolta rapid in perioada urmatoare fraudele ce implica site-uri web si atacuri phishing complexe ce folosesc apelurile VoIP pentru sustragerea datelor personale. Inducerea in eroare a utilizatorilor in vederea vizitarii unor site-uri web compromise care exploateaza vulnerabilitatile de securitate existente in diverse aplicatii a devenit o metoda de contaminare preferata in detrimentul viermilor informatici mass-mailing.

Statiile contaminate cu malware aflate sub controlul atacatorilor vor continua sa joace un rol important in agresarea utilizatorilor, apreciaza Dl. Genes. In urma unor cercetari realizate recent de Trend Micro , in orice moment sunt conectate la Internet 5 milioane de PC-uri zombie controlate de atacatori. In mediile de tranzactii underground poate fi cumparat accesul la aceste calculatoare pentru a trimite mesaje spam sau pentru a lansa atacuri denial of service asupra unor tinte la alegerea clientului.

Ca strategie exista unele diferente intre abordarea Trend Micro si McAfee privind amenintarile malware pentru dispozitivele mobile. McAfee considera ca atacurile contra telefoanelor mobile se numara printre primele 10 amenintari ale anului 2007, in timp ce specialistii Trend Micro, desi au fost printre primii dezvoltatori de aplicatii de securitate pentru dispozitivele mobile, considera ca vor fi in continuare preferate metode mai facile pentru realizarea castigurilor ilicite.

McAfee estimeaza ca in perioada urmatoare aplicatiile adware vor detine cea mai mare pondere, si se va produce un reviriment al aplicatiilor parazit si al virusilor care modifica fisierele existente pe hard disk. Unele vulnerabilitati vor continua sa creeze probleme din cauza pietei underground unde sunt tranzactionate. Productia de malware a devenit profesionala si include testarea vulnerabilitatii propriilor aplicatii fata de solutiile de securitate existente, ca parte din ciclul de dezvoltare al codului nociv.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.