Unii oameni isi doresc sa primeasca de Craciun o camera digitala, un monitor nou sau jocuri pe calculator. Infractorii cibernetici insa sunt mult mai practici si isi doresc altfel de cadouri, cum ar fi numere de carti de credit si codurile PIN asociate, a caror comercializare pe Internet a cunoscut o inflorire fara precedent in ultimii ani.

Unele cadouri sunt mai costisitoare decat altele, apreciaza dl. Raimund Genes, Chief Technical Officer la compania de securitate Trend Micro , care a intocmit o lista de cumparaturi in viziunea unui infractor cibernetic:

Program Troian configurabil, care poate fi folosit pentru furtul online al datelor privind cartile de credit - 1000 - 5000 $ ;
Numar de carte de credit cu codul PIN asociat - 500 $;
Schimbarea datelor de facturare, incluzand numarul de cont, adresa de facturare, codul CNP, adresa de domiciliu si data nasterii - 80-300$;
Carnet de conducere - 150$;
Certificat de nastere - 150$;
Card de asigurare de sanatate - 100$;
Numar carte de credit cu cod de securitate si data de expirare - 7 - 25$;
Cont de logare si parola Paypal - 7$.

Specialistii Trend Micro au stabilit aceste preturi folosind informatii transmise pe canalele Internet underground si forum-urile online.

Dl. Raimund Genes a apreciat ca amenintarile malware sunt create preponderent in scopul unor castiguri financiare, folosind metode de atac din ce in ce mai sofisticate. Printre activitatile cele mai frecvente se numara incercarile de furt de date privind conturile bancare si parolele prin folosirea de mesaje phishing si aplicatii keylogger (pentru inregistrarea si transmiterea caracterelor tastate). Canalele IRC constituie de cele mai multe ori piete de desfacere pentru datele personale sustrase.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.