Compania Swisscom va rascumpara, de la grupul britanic Vodafone, o participatie de 25% din actiunile operatorului elvetian de telefonie mobila Swisscom Mobile, pentru 3,5 miliarde dolari, sau 4,25 de miliarde franci elvetieni.

Tranzactia va permite companiei mobile consolidarea pozitiei pe piata locala de profil, dar si sa isi majoreze profiturile si dividendele acordate actionarilor, scrie Bloomberg.

Prin intermediul acestei tranzactii, profitul net al companiei elvetiene se va plasa in jurul a 180 de milioane de franci elvetieni/an, incepand cu 2007, potrivit unui comunicat al Swisscom, remis Bloomberg.

Compania elvetiana a precizat, prin vocea lui Carsten Schloter, CEO, ca nu va fi nevoita sa plateasca Vodafone dividende de 300 de milioane de franci elvetieni pentru anul 2006, asa cum se estimase anterior.

"Prin rascumpararea actiunilor, politica de distributie a companiei va deveni mai atractiva", a precizat Schloter.

Guvernul elvetian controleaza aproximativ 58% din Swisscom Mobile, care se confrunta cu intensificarea concurentei in Elvetia si cu scaderea preturilor, ceea ce ingreuneaza dezvoltarea companiei pe piata locala. Totodata, Executivul din Elvetia a interzis grupului elvetian de a achizitiona companii rivale din exteriorul tarii.

Compania britanica Vodafone, cel mai mare operator mobil la nivel mondial, renunta la companiile prezente pe pietele cu un grad de saturabilitate ridicat, dar si la firmele de telecomunicatii in care nu detine o participatie majoritara. Luna trecuta, Vodafone a vandut un sfert din actiunile operatorului belgian de telefonie mobila Belgacom SA.

Cotatia actiunilor Swisscom a inregistrat ieri o crestere de trei franci elvetieni (0,7%), ajungand la pragul de 455,5 de franci elvetieni/titlu. Pe parcursul acestui an, valoarea actiunilor Swisscom s-a majorat cu 10 procente, in crestere cu 0,9% comparativ cu inceputul anului trecut.

In septembrie, Swisscom a cumparat actiuni in valoare de 2,2 miliarde de franci, din tilurile proprii, aflate in proprietatea statului elvetian.

Actiunile companiei britanice au consemnat o scadere de 0,5%, ajungand la 144,4 pence/titlu.
Grupul britanic va inregistra un castig de aproximativ 195 milioane de dolari din tranzactia cu Swisscom, pentru anul fiscal aprilie 2006 - martie 2007.

Vanzarea titlurilor nu va determina modificarea estimarilor privind veniturile obtinute din serviciile de telefonie mobila si marjele de profitabilitate aferente acestui an fiscal. Tranzactia va fi finantata, integral, prin contractarea de credite, si ar putea fi finalizata miercuri. Vodafone a preluat participatia de 25% la Swisscom Mobile in martie 2001, pentru 4,5 miliarde de franci elvetieni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.