Roger Duronio a fost condamnat la 8 ani de inchisoare si plata unor despagubiri de 3.1 milioane $ dupa ce a plantat o bomba logica in reteaua companiei UBS si a achizitionat optiuni put, fiind sigur ca dupa atac valoarea actiunilor acestora se va diminua. Valoarea actiunilor UBS PaineWebber, filiala din SUA a grupului financiar UBS (Union Bank of Switzerland), a ramas stabila iar "investitorul" a pierdut 23.000 $.

UBS inregistreaza anual venituri de peste 21 de miliarde de dolari, iar capitalizarea bursiera a grupului se ridica la 60 miliarde dolari.

Duronio a construit in lunile noiembrie si decembrie 2001 cele patru componente ale aplicatiei nocive lucrand remote de la domiciliu. Portiunea distructiva a aplicatiei urma sa transmita serverelelor comanda de a sterge toate fisierele. Componenta de distributie urma sa transmita aplicatia de pe serverul central al companiei catre cele 370 de filiale raspandite pe intreg teritoriul SUA. Aplicatia de protectie urma sa sigure executia programului in ciuda eventualelor reporniri ale serverelor sau a unei caderi a retelei de curent electric. Pentru a fi sigur ca bomba va detona si isi va indeplini misiunea distructiva, au fost construite doua declansatoare; in cazul in care unul dintre acestea era descoperit si sters de pe sistem, cel de-al doilea ar fi asteptat data declansarii fara a initia nici o activitate detectabila de catre sistemele de securitate ale companiei.

Duronio si-a inaintat demisia din functia de administrator de sistem in 22 februarie 2002, dupa ce si-a exprimat in repetate randuri nemultumirea fata de salariul si beneficiile oferite de companie. Bomba logica s-a declansat in 4 martie 2002 la ora 9.30 am si a provocat intreruperea totala a activitatii la 2.000 de servere din reteaua UBS. Pierderile companiei si cheltuielile pentru recuperarea datelor si repunerea in functiune a echipamentelor s-au cifrat la peste 3 milioane de $.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.