La inceput, virusii erau conceputi de hackeri pentru a obtine faima sau pentru amuzamentul propriu. Ulterior au fost dezvoltate metode de valorificare a amenintarilor, care sunt create cu scopuri mult mai practice: castigurile financiare

De multe ori in spatele amenintarilor actuale se afla crima organizata, care achizitioneaza coduri de exploatare a vulnerabilitatilor create de hackeri si finanteaza cercetarea si dezvoltarea unor metode din ce in ce mai sofisticate de agresare a utilizatorilor Internet. Daca increderea utilizatorilor in firmele care desfasoara activitati de afaceri online scade, aceste metode moderne de lucru vor inceta sa existe. Toti utilizatorii trebuie sa cunoasca aceste amenintari si metodele de combatere a lor.

Cele mai frecvent intalnite atacuri sunt concepute pentru a sustrage numere ale unor conturi bancare, carti de credit sau parole. Infractorii pot obtine aceste date prin phishing si spyware keylogging. De cele mai multe ori sunt folosite retele botnet din considerente de eficienta pentru a obtine date de la un numar cat mai mare de victime intr-un timp cat mai scurt. Uneori informatiile culese, cum ar fi adresele si datele de acces la diverse servicii online, sunt doar comercializate fara ca atacatorii sa le foloseasca in vreun fel, cumparatorii fiind cei ce dispun de mijloacele tehnice si financiare necesare derularii atacurilor.

Pentru a fi tot timpul cu un pas inaintea atacatorilor, companii de securitate ca Trend Micro monitorizeaza permanent canalele IRC (Internet Relay Chat) care sunt folosite de atacatori pentru a derula atacuri coordonate botnet. "Aceste activitati fac parte din procesul de culegere de informatii" a declarat dl. Paul Ferguson, Network Architect in cadrul Trend Micro. "Incercam sa ne mentinem la curent cu activitatile desfasurate de acesti infractori. De asemenea analizam efectele aplicatiilor malware pentru a stabili o tipologie si a extrapola metodele si impactul viitoarelor amenintari. Atunci cand depistam activitati criminale de mare amploare, contactam autoritatile si le oferim intreg sprijinul necesar"

Unele canale IRC pot fi comparate cu piete supraaglomerate, unde pot fi intalnite anunturi publicitare pentru vanzarea a 200 de numere de carti de credit la preturi cuprinse intre 1$ si 10$ bucata.


Despre autor:

Sursa: Gecadnet.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.