Piata romaneasca a solutiilor IT destinate companiilor din sectorul energetic se va cifra la 100 milioane de dolari in 2006, potentialul de crestere fiind de aproximativ 15-20 la suta in urmatorii cinci ani, a declarat vicepresedintele Companiei de Consultanta IDC, Tom Schwieters, potrivit Rompres

"Piata solutiilor IT pentru utilitati si energie va creste cu circa 15-20 la suta in urmatorii cinci ani, dar este posibil ca aceasta cifra sa fie putin pesimista pentru ca, desi privatizarile s-au incheiat in mare masura, este necesara fie implementarea unor noi solutii IT, fie restructurarea sistemelor vechi", a explicat Schwieters.

La ora actuala piata de IT din Romania se cifreaza la 1,4 miliarde dolari, 20 la suta fiind destinata solutiilor pentru utilitati. In 2005, piata de IT pentru energie s-a cifrat la 45 milioane dolari.

Schwieters a aratat ca Romania trebuie sa rezolve problema liberalizarii pietei de energie, deoarece Uniunea Europeana a intentat deja procese unui numar de 15 state membre care nu au facut acest lucru. De asemenea, sursa citata a explicat ca este necesara restructurarea pietei energetice dupa finalizarea privatizarii si respectarea directivelor europene care interzic o dezvoltare integrata a companiilor de utilitati pe toate segmentele, productie, distributie etc.

Reprezentantii Uniunii Europene au anuntat ca interdependenta existenta intre retelele informatice si retelele de utilitati va contribui la aparitia unui Internet energetic, bazat pe crearea unor retele interoperabile, asigurarea unei flexibilitati sporite pentru clienti, integrarea energiilor neconventionale in sistem si asigurarea unui cadru legal unitar. "Uniunea Europeana va demara un program cadru de dezvoltare pentru energie, cu fonduri disponibile in valoare de 54 miliarde euro in urmatorii sapte ani.

Programul isi propune cresterea importantei resurselor regenerabile si asigurarea independentei energetice", a spus seful directoratului pentru societate informationala al Uniunii Europene, Paulo Sousa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.