Companiile de securitate din intreaga lume lanseaza din ce in ce mai multe avertismente legate de atacurile informatice asupra dispozitivelor mobile. Cum vor actiona hackerii in 2007, spre ce isi vor indrepta atentia, cine va fi urmatoarea victima? Si care este topul amenintarilor ce stau la pinda si asteapta momentul oportun sa atace? Riscurile de securitate s-au extins deosebit de mult din momentul in care s-a vorbit pentru prima data de schimbul de fisiere video cu ajutorul telefonului mobil. Iar semne ca aceste amenintari pot oricind exploda s-au vazut deja in ultimul an, cind mai multi virusi pentru telefoanele mobile au fost identificati de companiile de securitate.

Pina acum nu a avut loc niciun eveniment demn de luat in seama, respectiv niciun virus nu a reusit sa faca victime, mai ales ca, momentan, nu exista un sistem de operare pentru mobile indeajuns de standardizat. Insa, pericolul real nu este departe. Iar el va fi alimentat de posibilitatea utilizatorilor de telefoane mobile de a face video-sharing, avertizeaza specialistii companiei de securitate McAfee, sustinuti de analistii altei companii de renume, Gartner.

Problema nu este continutul video transferat (video-clipul in sine), ci formatul care este folosit pentru transmiterea continutului respectiv, ca si aplicatiile ce ruleaza clipurile si care permit stocarea de date, apreciaza reprezentantii Secure Computing. Utilizatorii, indiferent ca folosesc telefoane mobile sau computere personale, vor trebui sa fie din ce in ce mai atenti la sursa de unde provine continutul media sau de orice fel pe care vor sa-l acceseze, atrag atentia specialistii.

Top amenintari

Pe linga riscul pe care il aduce utilizarea la scara din ce in ce mai mare a video-sharingului pe telefoanele mobile, McAfee a mai identificat inca noua amenintari serioase cu care ne vom confrunta in 2007:

-Numarul site-urilor create pentru a fura parole va creste semnificativ in 2007.

-Volumul spam-ului, mascat prin diferite metode, va creste si el.

-Telefoanele mobile vor fi din ce in ce mai atacate, in contextul in care dispozitivele respective devin tot mai "inteligente"

-Aplicatiile de tip "adware" vor invada si mai mult internetul

-Furtul de identitate si pierderile de date vor ramine o problema grava si in 2007

-Se anunta o revigorare a virusilor care modifica datele stocate pe calculatoarele utilizatorilor

-Aplicatiile "rootkits" (menite sa controleze si sa stringa informatii de pe sistemele pe care software-ul a fost instalat, fara ca utilizatorul sa stie) pe platforme de 32 biti se vor inmulti, insa va creste si potentialul de aparare si remediere a problemelor.

-Vulnerabilitatile din a-plicatiile software vor fi la fel de speculate de atacatori.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.