Romtelecom spune ca va pierde sase milioane de euro din cauza ANRC si ameninta cu plangeri inaintate Uniunii Europene si actionarea in instanta a autoritatii din domeniu daca aceasta isi va mentine decizia de a amana reducerea tarifelor de interconectare practicate de Orange si Vodafone. Cosmote si Telemobil (Zapp) sustin pozitia operatorului de telefonie fixa si precizeaza ca vor proceda in acelasi mod

Piata telefoniei din Romania a fost impartita de autoritatea din domeniu in doua tabere. Romtelecom, Cosmote si Telemobil (Zapp) au format o alianta putin probabila in alte conditii, protestand impotriva proiectului de decizie al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) prin care se amana cu un an cea de-a doua etapa a reducerii tarifelor de interconectare practicate de liderii telefoniei mobile, Vodafone si Orange.

"Activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) distorsioneaza segmentul economic cu cea mai mare crestere afectand investitii insemnate" a declarat citat de NewsIn, James Hubley, directorul general al Romtelecom. "Intr-un gest socant de dispret la adresa consumatorilor si competitiei pe piata de comunicatii din Romania, ANRC a propus intarzierea tarifelor de interconectare pentru operatorii dominanti, masura ce va provoca pierderi de sase milioane euro pentru Romtelecom in 2007", a mai spus James Hubley.

Pozitia acestuia a fost sustinuta si de oficialii Cosmote si Telemobil care au acuzat ANRC de favorizarea gigantilor Orange si Vodafone. Directorul general al Telemobil (Zapp), Piermario Di Pietrio, considera ca toata piata romaneasca de telecomunicatii plateste mai mult pentru ca Vodafone si Orange sa verse sute de milioane de euro in dividende companiile-mama. "Argumentul ANRC, cum ca interconectarea in Romania ar fi cea mai ieftina din UE, este un non-sens. in fiecare tara membra a UE exista marje diferite de tarife", a adaugat Di Pietrio.

"Nu doar noi suntem dezamagiti, ci toata piata de comunicatii din Romania, cu exceptia Vodafone si Orange, din cauza acestei amanari a reducerii tarifelor de interconectare", a declarat Piermario Di Pietrio. "Suntem siguri ca UPC si RCS & RDS sunt de acord cu protestul nostru.Vodafone si Orange trebuie sa stie ca si ei vor fi afectati negativ de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC)", a adaugat directorul general al Telemobil (Zapp).

Di Pietrio considera ca parteneriatul Vodafone-Orange este foarte puternic, iar ANRC trebuie sa il sparga. "Acest parteneriat care domina telecomunicatiile din Romania este unic in Europa, detinand o cota de piata de 94%", a mai spus Di Pietrio. Di Pietrio a propus ca ANRC sa analizeze piata romaneasca tinand cont de realitatile romanesti si nu de ceea ce se intampla in Franta sau Italia. "Telemobil nu vrea sa influenteze deciziile ANRC, dar vrea ca aceasta sa respecte scopurile sale institutionale", a mai adaugat seful Zapp.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.