Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, marti, sa amendeze Antena 3, cu 10.000 de lei, si B1 TV, cu 5.000 de lei, pentru modul dezechilibrat si lipsit de impartialitate in care au reflectat referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu.

CNA a analizat, in sedinta de marti, mai multe reclamatii referitoare la modul in care posturile de televiziune si radio au reflectat, in perioada 24 - 29 iulie, referendumul privind demiterea lui Traian Basescu, scrie MEDIAFAX.

"Cata vreme tu inviti un ziarist sa emita opinii pro-demitere, era obligatoriu sa inviti un alt ziarist care sa emita opinii impotriva demiterii", a sustinut Narcisa Iorga, membru al CNA.

Pe de alta parte, Rasvan Popescu a sustinut: "Daca spuneti ca indemnul la vot si la boicotare sunt considerate derapaje, atunci si indemnul la absenteism trebuie considerat la fel".

Tinand cont de aceste aspecte, Christian Mititelu, membru al CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 10.000 de lei.
Propunerea sa a fost votata, dupa doua ore de dezbateri aprinse, de 7 dintre cei 10 membri ai CNA prezenti la sedinta de marti.

Pe de alta parte, CNA a decis marti si amendarea postului B1 TV, cu 5.000 de lei, pentru dezechilibre in reflectarea referendumului privind demiterea presedintelui Basescu. Sanctiunea a fost aplicata cu acelasi numar de voturi ca si in cazul postului Antena 3.

Televiziunea Realitatea TV a fost somata public de CNA pentru incalcarea legislatiei audiovizuale privind impartialitatea, protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine in emisiunea "Tu decizi" din 29 iulie.

CNA a analizat emisiunea "Tu decizi", o editie speciala dedicata desfasurarii referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu de pe 29 iulie, moderata de Melania Medeleanu si care i-a avut ca invitati, printre altii, pe Emil Hurezeanu, Stelian Tanase, Iosif Boda, Ion M. Ionita, Mircea Dinescu si Adrian Cioroianu.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Potrivit CNA, in cadrul emisiunii au avut loc discutii despre ziua refendumului, prezenta la vot, despre campanie si modul de organizare. In emisiune, Mircea Dinescu i-a adus injurii presedintelui Basescu, spunand ca acesta "ar fi o caricatura, cu tot destinul lui de fost bisnitar inainte de ’89, uns cu toate alifiile, golan, betiv, curvar".

Dupa o analiza a situatiei semnalate, in sediata de marti a CNA, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a propus somarea publica a postului Realitatea TV.

Propunerea i s-a parut prea blanda vicepresedintelui CNA, Ioan Onisei, care a propus o amenda de 5.000 de lei pentru Realitatea TV. Propunerea lui Onisei a fost insa respinsa, opt dintre membrii CNA votand pentru somarea publica a Realitatea TV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.