Cofondatorul enciclopediei online Wikipedia, Jimmy Wales, a criticat marti iresponsabilitatea de care a dat dovada site-ul WikiLeaks.org dupa difuzarea a mii de documente confidentiale despre razboiul din Afganistan, care, in opinia acestuia, i-au pus in pericol pe afgani.

Wales si-a exprimat regretul fata de faptul ca WikiLeaks utilizeaza termenul "wiki", care desemneaza un site ce permite unor parteneri diferiti sa colaboreze si sa contribuie la acesta, scrie MEDIAFAX.

"Vreau sa ma distantez de WikiLeaks. Mi-ar fi placut sa nu fi utilizat acest nume. Ei nu sunt «wiki». Partial, au devenit cunoscuti pentru ca au utilizat acest nume, un lucru regretabil in opinia mea", a declarat Wales, intr-o conferinta, la Kuala Lumpur.

WikiLeaks a publicat, in iulie, in colaborare cu publicatiile The New York Times, The Guardinan si Der Spiegel, 77.000 de documente confidentiale despre razboiul din Afganistan. Site-ul si-a anuntat intentia de a dezvalui si alte 15.000 de documente. Totodata, acesta s-ar pregati sa publice numeroase documente militare americane si despre razboiul din Irak.

In opinia lui Jimmmy Wales, este necesar ca asemenea documente sa fie tratate cu prudenta extrema. "Cred ca este esential ca, atunci cand detineti informatii sensibile, sa recurgeti la jurnalisti responsabili, care sa le examineze. Este mai bine decat sa aruncati aceste informatii pe Internet si sa provocati moartea unor persoane", a spus el.

Potrivit acestuia, difuzarea documentelor a putut pune in pericol securitatea unor "persoane de buna credinta" care activeaza in cadrul societatii civile din Afganistan.

"Nu cred ca Julian Assange (fondatorul WikiLeaks) doreste moartea acestor persoane. Dar, cand isi pune in aplicare politica iresponsabila de a publica absolut tot, acest lucru se dovedeste extrem de periculos pentru ele", a spus Wales.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat recent ca scurgerea unor documente secrete ar putea pune in pericol securitatea fortelor internationale in Afganistan.

Citeste si:
Fondatorul Wikipedia, vine pe 22 martie la Bucuresti
Fondatorul Wikipedia, vine pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.