Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu va introduce impozitarea cu 16% si a veniturilor din drepturi de autor, activitati bursiere, a dobanzii produse de depozitele bancare, a persoanelor fizice autorizate, a contractelor de mandate.

Impozitarea va fi aplicata de la 1 iunie sau, cel tarziu, de la 1 iulie 2010, a anuntat ministrul, potrivit Gandul.

"Va fi intarita zona de aplicare a platii prin drepturi de autor: acestea trebuie platite celor care fac creatie, nu soferilor sau masinistilor. Cel care umple stiloul cu cerneala nu trebuie sa primeasca drepturi de autor", a spus Vladescu, fara sa raspunda si la solicitarea de lamurire a modului in care va fi "introdus impozitul de 16%", scrie HotNews.

In prezent, drepturile de autor erau impozitate tot cu 16%, dupa aplicarea unei deduceri de 40%. Din impozit, 10% plateste firma la sursa, iar autorul 6%, odata cu regularizarea de la final de an, pe baza declaratiei de venit. Aplicandu-se deducerea, procentul efectiv este insa de 9,6%.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara luni ca sindicalistii si Traian Basescu au convenit duminica asupra modificarii legislatiei legata de dreptul muncii, clauzele de impozitare, in sensul in care se va revizui sistemul de impozitare pentru drepturi de autor. Propunerea initiala a sindicalistilor era de a se impozita progresiv drepturile de autor cu 16% - 40%, in functie de venit, conform Realitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.