Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a anuntat ca Guvernul a aprobat proiectul e-Romania, propus de MCSI si a carui realizare intre 2010 si 2013 ar costa 500 de milioane de euro.
Subiectul a starnit numeroase controverse ca urmare a sumei implicate, insa companiile din IT vad cu ochi buni investitia, care ar putea aduce “o gura de oxigen” in domeniul informatic, dupa mai mult de un de proiecte publice aproape inghetate, arata Wall-Street.ro, in editia de astazi.

Sunt mentionate "cresterea calitatii actului public", "reducerea birocratiei" si "transparentizarea actului public". Dar, mai ales, specialistii consultati de Wall-Street vorbesc despre o dinamizare a pietei de IT din Romania.
  • "Ar putea aduce un plus de eficienta in comunicarea cetateanului cu institutiile statului, ar reprezenta o centralizare si un acces facil la informatie. Atata vreme cat proiectul nu degenereaza intr-un ghem prea complicat de informatie, instrumentul rezultat (portalul) poate fi extrem de util atat pentru individul care utilizeaza preponderent internetul ca sursa de informatie si metoda de solutionare a formalitatilor si poate fi o sursa importanta de proiecte pentru companiile locale de IT, in special in zona de productie software", considera Gabriela Laiu, director executiv al Power Net Consulting, integrator de solutii IT.
  • "Proiectul va duce la o deschidere si integrare a administratiei din Romania. Mi se pare extrem de benefic pentru piata de IT pentru ca eRomania va insemna o piata de IT dinamica cu mai multe servicii si solutii oferite", adauga si Claudia Ursateanu, director general Romsoft Ramnicu Valcea, companie de solutii software si de servicii de integrare IT.
  • Liviu Dragan, general manager TotalSoft, companie cu afaceri de 20 de milioane de euro in 2009 si care va participa cu cateva zeci dintre cei aproape 400 de angajati la proiectul eRomania, mizeaza de asemenea pe acest proiect al Guvernului.
"Va duce la cresterea calitatii actului public, la transparenta banilor publici, la eliminarea cozilor de la ghisee, la posibilitatea obtinerii informatiilor rapid si corect etc. Pe de alta parte, proiectul va stimula si sectorul IT, prin integrarea si cooperarea intre mai multi furnizori, prin migrarea solutiilor diferite din punct de vedere tehnologic/arhitectura spre tehnologii compatibile. De asemenea, proiectul va duce la specializarea expertilor in zona sistemelor integrate de mare anvergura guvernamentala".
  • Marius Capraru, CEO Sistec, integrator de solutii IT din grupul de distributie si retail RTC, condus de Octavian Radu. Compania a avut anul trecut afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, iar conducerea spera ca anul acesta businessul sa fie intre 10-10,5 milioane de euro.

"Beneficiile care pot fi aduse Romaniei prin acest proiect sunt enorme: reducerea birocratiei si a timpului consumat, interoperabilitatea institutiilor, informarea corecta a contribuabilului, transparenta activitatii sectorului public. Proiectul este o oportunitate pentru fiecare firma de IT care isi poate aduce contributia atat in perioada de implementare cat si post implementare."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.