Grupul editorial Gallimard a lansat o petitie europeana, agreata deja de alte edituri franceze, printre care Minuit si Flammarion, in care militeaza pentru un TVA redus in ceea ce priveste cartea electronica, pe principiul ca aceasta trebuie facuta atractiva cititorului secolului XXI.
"Una dintre cheile emergentei rapide a acestei oferte legale este pretul cartii electronice, pe care trebuie sa o facem atractiva, facandu-l pe cititor sa beneficieze de economia dematerializarii cartii traditionale", se arata in apelul Gallimard, una dintre cele mai prestigioase edituri din lume.

Sindicatul national al editurilor din Franta, dar si reprezentanti ai altor edituri, ca Flammarion, Minuit si La Découverte s-au raliat deja acestui apel, care vrea sa vina in intampinarea cititorului modern, familiarizat pana la dependenta cu formatul digital, arata NewsIn.

"Spargand barierele traditionale proprii circulatiei bunurilor materiale, ea (cartea electronica, n.r.) deschide pentru operele scrise oportunitati de publicare mai largi si mai durabile decat in trecut. Este o sansa pentru noi toti, autori, editori, cititori, libratii si prescriptori, astfel ca nu avem alta dorinta decat aceea de a permite unui numar cat mai mare d epersoane accesul la operele de stiinta si imaginatie", scriu autorii petitiei.

Initiativa nu urmareste sa puna in umbra volumul tiparit, ci doar sa inscrie cartea intr-un model sociologic al contemporaneitatii
, in care nevoia de lectura poate fi fracturata de lipsa timpului pentru perindat librariile si pentru rasfoit, pe indelete, in biblioteci.

Pentru a vinde o carte tiparita, TVA este de 5,5 %,in vreme ce pentru formatul electronic, TVA-ul ajunge la 19,6%, ceea ce, in opinia editorilor, este semnul unei anomalii care, in cele din urma, incurajeaza piratarea editoriala pe internet.

Petitia, postata pe ebooks-tva.org, este disponibila in limbile franceza, engleza si italiana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.