Grupul "Ziua Fara Realitatea: Protest impotriva manipulari" a fost lansat pe Facebook ieri si are deja 300 de simpatizanti. Pana pe 3 decembrie acestia spera sa li se alature alte cateva mii de sustinatori, pentru a boicota audienta postului Realitatea TV.
"Partizanatul* Realitatea TV influenteaza incorect campania politica. Asta ne jigneste si ne face sa injuram televizorul cand auzim sloganuri. ‘Noi vrem respect’ Ha! (si Antenele sunt media facute goarne de patronate, dar o fac mai asumat, mai pe fata). RTV si site-urile lor sunt considerate inca impartiale si insala cautatorii de info neavizati. Asa ca hai sa facem mai mult decat o petitie, sa ii avertizam public si sa o simta: Boicot pentru o zi!", aflam din descrierea acestui grup lansat cu ajutorul retelei de socializare online, Facebook.

"E o actiune specifica, simpla si eficienta sa-i penalizam: la incasari (fara audienta, nu sunt bani pe publicitate) si la imaginea prefacuta pe care si-o fac. (…) Asa ca joi, pe 3 decembrie nu deschidem tv-ul pe Realitatea toata ziua", indeamna sustinatorii acestui grup.


Mihnea Maruta: "Jurnalisti altadata respectati, au ajuns sa se compromita in cateva luni"

Faptul ca Realitatea TV se face vinovata de un prea evident partizanat politic o demonstreaza si analizele pe care le fac specialisti in mass-media, dar si amenzile pe care le-a primit din partea CNA, in ultima vreme, incriminate fiind abordarile din timpul campaniei electorale si din ziua de 22 noiembrie 2009, ziua primului tur al alegerilor. (ex: Trei posturi TV, amendate pentru comentariile si transmisiunile din ziua alegerilor ).

Mihnea Maruta, jurnalistul care recent a moderat dezbaterea electorala dintre Traian Basescu si Crin Antonescu, la Cluj, in prima runda a campaniei electorale, face o analiza a atitudinii mediatice pe care o abordeaza Realitatea TV, pentru site-ul presa.nu.

"Daca se va scrie candva o istorie a presei romanesti din acesti ani si mai ales daca acel istoric va avea rabdarea si curiozitatea de a investiga relatia dintre alegeri si mass-media, unul dintre capitolele cele mai interesante ale cartii sale ar putea fi schimbarea cu 180 de grade a politicii postului Realitatea TV. De ce, in 2009, televiziunea lui S.O. Vantu a "intors armele" impotriva lui Traian Basescu - aceasta este intrebarea", scrie Maruta.

Acesta nu promite sa elucideze problema, insa face legaturi esentiale intre situatia prezenta si momentul in care a izbucnit "Scandalul Ridzi".

"Dar noi trebuie sa revenim in prima jumatate a anului, la un alt moment definitoriu: alegerile pentru Parlamentul European. In preambulul carora se deruleaza o campanie fara precedent in presa noastra: desfiintarea limitelor obligatorii dintre jurnalism si reclama. Metoda: cumpararea de spatiu editorial in timpul buletinelor de stiri si al emisiunilor de divertisment", mai scrie Maruta.

"Ce importanta are dosarul Ridzi in acest scenariu? Are. Pentru ca principalul efect al investigatiei a fost concentrarea atentiei pe ministerele conduse de membri PDL - cele mai banoase, de altfel. Nu intamplator, dupa Comisia Ridzi, Parlamentul, sub presiunea presei, a infiintat si Comisia Udrea. Ca imagine, partidul prezidential a incasat o lovitura aproape la fel de grea ca acel upercut la ficat cu care Bute l-a terminat pe Andrade. Dar, si mai important, momentul Ridzi, prin amploarea sa mediatica, a sugrumat, probabil, fluxul financiar dinspre PDL spre televiziuni. Inclusiv spre Realitatea", noteaza acelasi Mihnea Maruta.

"Si ajungem <<in zilele noastre>>. Zile in care jurnalisti altadata respectati, realizatori de emisiuni care muncisera 10-15 ani la propria reputatie, au ajuns sa-si compromita, in doar cateva luni, demnitatea, respectul publicului si, probabil, si aprecierea de sine. Da, stiu, exista mecanisme psihologice - de exemplu, disonanta cognitiva - care te ajuta sa mergi mai departe cand, brusc, iti incalci principiile de-o viata. Insa e imposibil ca, seara tarziu, cand se uita in oglinda cu pasta de dinti umplandu-le gura sau, mai apoi, cand isi culca, surmenati, capul pe perna, nici Adrian Ursu, nici Cosmin Prelipceanu, nici Laura Chiriac, nici Cristina Sincai, nici Razvan Dumitrescu, nici Stelian Tanase s.cl. sa nu fie rosi de rusine, sa nu aiba remuscari, comenteaza fostul redactor-sef al Cotidianului".

Intre-timp, sub egida acelorasi observatii legate de "profesionalismul" mass-mediei televizate, printre intrenauti si bloggeri circula cel mai des sintagma "iRealitatea TV", care este atribuita televiziunii lui Vantu. De critica online-ului nu scapa insa nici Antenele lui Dan Voiculescu, care sunt privite cu ochi la fel de rai, dupa cum sublinaza si grupul "Ziua Fara Realitatea: Protest impotriva manipularii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.