Canada se situeaza pe primul loc in gazduirea de URL-uri infectate, cu un procent de 21% din totalul site-urilor de acest fel din intreaga lume, urmata de Statele Unite ale Americii (16%) si China (15%), informeaza un studiu realizat de expertii Kaspersky Lab pe durata lunii septembrie 2009.

Cu toate acestea, ierarhia se schimba atunci cand ne referim la primele trei tari ale caror site-uri raspandesc malware. China urca pe primul loc, cu un procent de 26%, urmata de SUA cu 18% si Rusia, cu 12%.

„Almanahul realizat de expertii Kaspersky Lab a fost creat la cererea utilizatorilor si ilustreaza schematic cele mai importante date referitoare la raspandirea programelor malware in momentul de fata”, spune Costin Raiu, Chief Security Expert, Kaspersky Lab. „De exemplu, aici regasim informatia conform careia cele mai raspandite vulnerabilitati in luna iulie pe computerele utilizatorilor au fost cele din Adobe Flash Player 9 si 10. Aceste date sunt foarte utile pentru a observa tendintele cibercriminalitatii la diferite intervale de timp”, completeaza Raiu.

In acelasi raport, cel mai raspandit program malware care exploateaza una sau mai multe vulnerabilitati a fost identificat ca fiind Exploit.JS.DirektShow care, in combinatie cu Exploit.Win32.DirektShow, ataca o vulnerabilitate critica in Internet Explorer 6.0 si 7.0. Conform datelor disponibile, aceasta vulnerabilitate este foarte raspandita la nivel global. Toate aceste informatii ofera si indicii referitoare la lipsa implicarii utilizatorilor in protejarea PC-urilor sau raspandirea larga a sistemelor de operare pirat, care nu permit actualizarile Microsoft cu cele mai noi patch-uri de securitate.

Mai multe informatii se regasesc in Almanahul publicat pe blogul Kaspersky Lab Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.