In timpuri bune, dar si pe criza, o mana de oameni gandesc, scriu si fac lucruri care inspira executivi din intreaga lume, politicieni sau cititori in cautare de solutii si context pentru problemele lor. Top 50 Ganditori 2009, lansat ieri in premiera in Romania, include un om a carui idee de eradicare a saraciei este acum pusa in practica, unul care a scris o carte despre criza financiara cu cativa ani inainte ca ea sa apara si multi altii.
Des Dearlove si Stuart Crainer, jurnalisti si specialisti in comunicare, au lansat ieri la Bucuresti, in parteneriat cu editura Publica, editia din 2009 a Thinkers 50 – un clasament al ganditorilor de business din intreaga lume, realizat o data la doi ani, informeaza Wall-Street.

Topul este intocmit plecand de la propunerile din partea publicului inregistrate pe site-ul proiectului, a numarului de referinte pe Internet si a punctajului pentru fiecare din cele 10 criterii de evaluare folosite: originalitatea si utilitatea practica a ideilor, valoarea pentru afaceri si valabilitatea internationala, rigoarea cercetarilor, impactul ideilor si loialitatea discipolilor.

Iata topul celor mai mari ganditori:

  • Locul 1 - C.K. Prahalad. Acesta preda la Michigan Business School, iar ultima sa carte, "Comoara de la baza piramidei", lanseaza ipoteza conform careia saracia poate fi eradicata prin implicarea marilor companii multinationale, care reusesc sa genereze profituri transformand saracii in consumatori si contribuind la cresterea calitatii vietii. Cartea, lansata in 2004, a starnit valuri in intreaga lume, companii precum Unilever si GlaxoSmithKline aplicand strategiile indicate de Prahalad. Editia revizuita a cartii, lansata in Romania cu ocazia evenimentului de ieri, include o analiza a cazurilor in care au fost aplicate ideile lui Prahalad si reactia marilor executivi la ele.
  • Locul 2 - Malcom Gladwell. Ocupantul de anul acesta al argintului, a urcat de pe locul 18. Prin cartile sale – “The Tipping Point”, “Blink” si “Outliers” – Gladwell a transformat povestirile intr-o forma de arta. “Are o capacitate deosebita si originala sa distileze intelepciunea”, spune Des Dearlove.
  • Locul 3 - Paul Krugman. Castigaturl de anul trecut al premiului Nobel pentru economie, se reintoarce in clasament direct pe locul al treilea, impreuna cu colegul sau de pe locul 22, Joseph Stiglitz, un alt laureat al premiului Nobel. Reintoarcerea economistilor arata ca managerii sunt influentati din ce in ce mai mult de economisti. In vremuri grele, oamenii isi intorc privirea catre economisti pentru raspunsuri, spun creatorii Thinkers 50.
  • Locul 4 - Steve Jobs. Aceasta pozitie este cea mai buna pe care omul deseori identificat cu firma Apple, l-a ocupa pana in prezent. Clasat pe locul 29 in 2007, Jobs a reusit sa-l devanseze pe vechiul sau rival, Bill Gates, care coboara 5 pozitii, pana pe locul 7.
  • Locul 5 - W Chan Kim si Renée Mauborgne. Aceste doua persoane sunt autorii cartii "Blue Ocean Strategy", care a fost vanduta in peste 2 milioane de exemplare. Cartea vorbeste despre cum, atunci cand o piata este supraaglomerata (“ocean rosu”), trebuie sa creezi o piata adiacenta, complet noua, in care sa “inoti” de unul singur. Blue Ocean Strategy este propagata si in Romania de catre trainerul acreditat Eusediu Margasoiu.

Restul topului il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.