Associated Press a pus la punct o strategie prin care sa-si recupereze audienta si veniturile, drastic diminuate de concurenta site-urilor gratuite de stiri, care-si insusesc fraudulos continutul furnizat de agentie, rescriind fara scrupule depesele si difuzandu-le ca pe un bun de larg consum.
Potrivit unui document intern secret al agentiei, publicat de Nieman Journalism Lab de la Harvard, AP a pornit la vanatoarea site-urilor care-i preiau informatiile, fara a plati pentru acestea si fara a cita sursa.

Un prim pas al strategiei ar fi acela de a porni de la codul sursa al depeselor, pentru a le urmari apoi utilizarea. Detaliile tehnice nu sunt inca finalizate, potrivit conducerii AP, citata in document, dar miza este clara: aceea de a identifica toti utilizatorii care, fara un acord prealabil, folosesc continutul livrat de agentie, printr-o simpla copiere si compilatie a informatiilor, arata NewsIn.

Totodata, AP se simte lezata de proprii ei clienti, care anunta internautii si le permit sa reimpacheteze informatiile, sursa prima a acestora nemaifiind importanta. Mai mult, internautii privilegiaza agregatorii de informatii, de tipul Google Actualitati sau chiar Wikipedia, constata cu stupoare reprezentantii AP.

Una dintre solutii ar fi aceea ca furnizorul prim de continut sa compileze el insusi informatiile, dezvoltand pagini tematice pe fiecare subiect al actualitatii. In felul acesta, insisi clientii agentiei sunt tratati ca posibili competitori. Pentru a face diferenta fata de editiile online ale publicatiilor si fata de site-urile gratuite de stiri, agentia va trebui sa ridice miza si sa livreze un continut original.

Problemele ridicate de Associated Press vin in contextul in care grupurile de presa din SUA si Marea Britanie au initiat o dezbatere ampla despre limita pana la care poate fi facut compromisul intre audienta pe scara larga si continut jurnalistic de calitate. [Peste 500 de publicatii internationale ar putea fi citite contra cost, pe un portal unic ]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.