Matt Stewart, un scriitor american care nu a gasit un editor pentru romanul sau de debut, isi va publica lucrarea pe site-ul de microblogging Twitter, prin cateva mii de mesaje de cate 140 de caractere.
“De ce imi lansez romanul pe Twitter?” Raspunsul il da scriitorul, intr-un articol publicat de Huffington Post.

“Imi lansez debutul literar-“Revolutia Franceza” pe Twitter. Din cate stiu, acesta este primu roman publicat in acest fel. Daca as fi fost in locul vostru cu siguranta as fi neincrezator. Cine citeste literatura pe Twitter? Cine citeste ceva online? Raspunsul este: nimeni. Internetul este un univers al abundentei, care ne copleseste cu atat de multe filmulete, articole fascinante, este o cutei a Pandorei al entertainmentului fara sfarsit. Fiind constient de aceasta realitate, nu ma astept ca cineva sa imi citeasca romanul online”.

Romancierul a inceput sa-si posteze opera ieri, chiar cu ocazia Zilei nationale a Frantei, o poveste a unei familii din San Francisco care isi inventeaza locul in istorie. Matt Stewart spune ca publicarea romanului pe Twitter poate fi considerata si o veritabila experienta sociologica care permite observarea modului in care oamenii reactioneaza la o naratiune lunga povestita in fragmente.

Scriitorul crede ca va fi nevoie de aproximativ 3.700 de mesaje pe Twitter pentru a publica online cele 480.000 de caractere ale cartii sale, dar nu trebuie sa ne lasam inselati: "Twitter-ul este mecanismul de transmitere al romanului si nu a generat stilul sau". "Am scris cartea asta pentru iubitorii de fictiune, am scris fraze lungi care explodeaza in descrieri care nu se potrivesc neaparat cu stilul Twitter".

Eu imi asum riscul asta. "Industria publicistica trebuie sa se schimbe si de vreme ce eu nu voi putea sa revolutionez de unul singur, pot macar sa dau <<un ghiont>> in favoarea unui viitor mai dinamic si mai preietenos fata de cititori".

Pentru cititorii ceva mai traditionalisti, scriitorul american ofera cartea la vanzare, in format electronic, pe mai multe site-uri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.