Artistul stradal Shepard Fairey, autorul picturii in stil graffiti cu Barack Obama, a dat in judecata Associated Press, dupa ce agentia a solicitat despagubiri pentru folosirea fara autorizatie a unei fotografii care ii apartinea, a anuntat AP.

Avocatii artistului sunt de acord ca pictura a fost inspirata de fotografia facuta de un fotoreporter al AP, sustinand insa ca Fairey a transformat-o intr-o "imagine uimitoare, abstracta si idealizata, care a creat noi intelesuri si transmite un cu totul alt mesaj". De aceea, reprezentantii artistului vor sa obtina de la instanta confirmarea ca folosirea fotografiei nu a incalcat in niciun fel legea drepturilor de autor, relateaza NewsIn.

Fotografia cu pricina i-a fost facuta lui Obama de reprezentantul AP Mannie Garcia, in 2006, cand actualul presedinte era senator de Illinois.

Pictura, realizata in culorile drapelului SUA, a fost creata special pentru campania de sustinere a candidaturii lui Obama la presedintie. Lucrarea are dimensiuni impresionante, 3,35 metri latime si 4,26 metri lungime, si a fost prezentata pentru prima oara in august 2008, la Denver.

Obama in varianta grafitti a fost imprimat, ulterior, pe diferite postere, insigne si tricouri, ajungand pana pe coperta revistei Time si devenind simbolul campaniei de sustinere a celui care avea sa fie votat primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

La inceputul anului acesta, lucrarea lui Fairey urma sa fie vanduta la Londra, contra sumei de 100.000 de lire sterline.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.