In decursul anului trecut, releva o statistica britanica recenta, cei cu varste intre 5 si 16 ani s-au dovedit mari fani ai ecranului, fie el de televizor sau computer.

Tendinta tinerilor de a nu mai consuma media cu care nu pot interactiona direct este din ce in ce mai accentuata. 42% dintre baietii britanici cu varste intre 11 si 16 ani nu citesc niciodata carti, in format fizic, de placere, pentru ca de pe hartie nu se poate posta direct pe Facebook si nu se pot prelua pe blog pasajele favorite.

Obisnuintele pe care ni le creeaza mediul digital in felul cum tratam si impartasim informatia ne indeparteaza de carti si ne apropie de ecran, tendinta vizibila inca de la inceputurile internetului si accentuata de popularitatea crescanda a gadget-urilor conectate oricand la retea. Ecranul este atat de popular in Marea Britanie, aflam din studiul publicat de Childwise, incat sunt mentionate inclusiv cazuri in care copiii se joaca pe console in timp ce urmaresc, la televizor, emisiunile preferate. Printre posturile tv la care se uita cel mai des se numara, pe primele locuri, nu cele destinate desenelor animate, ci BBC1 si ITV1, ceea ce subliniaza ca gusturile lor in materie de media sunt mult mai eclectice decat am fi crezut. La capitolul "video online" domina, evident, platforma YouTube.

In conditiile in care hartia traditionala e din ce in ce mai protejata de trendurile eco si depasita cantitativ de fluxurile media disponibile pe internet e normal sa citim din ce in ce mai mult online, cel putin pana la aparitia hartiei electronice. In momentul in care ecranele realizate din straturi de plastic, gata de mototolit in buzunar si de accesat media, vor deveni obiecte de consum, vom recupera, poate, macar ca piese de colectie, cartile.

Din studiul citat de BBC mai aflam si ca, in medie, cei 1.800 de tineri intervievati petrec zilnic 2,6 ore in fata televizorului, 1,5 ore pe internet si 1,3 ore jucandu-se pe console, iar o treime dintre ei are acces la web inclusiv din dormitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.