Tirajele din presa britanica au scazut, in medie, cu 5,6% in 2008, criza afectand in special publicatiile de scandal, potrivit cifrelor publicate de care monitorizeaza tirajelor, ABC.

Ziarele de tinuta, care pun accent pe calitatea continutului, au inregistrat, in medie, scaderi ale tirajelor de 3%, in timp ce presa scrisa de scandal a pierdut 6,3%, relateaza NewsIn.

Cotidienele The Times, cu o scadere a tirajului de 2,3%, The Guardian, cu 3%, si Financial Times rezista, astfel, mult mai bine pe piata decat Daily Mirror, de pilda, care a inregistrat, anul trecut, o scadere de 9,8%, sau Daily Mail, cu 7,4%.

Desi reducerile de tiraj sunt mai mari decat in 2007, cand au fost, in medie, de doar 3%, cotidianul The Guardian noteaza ca nu poate fi vorba, deocamdata, despre "apocalipsa" in presa scrisa din Marea Britanie.

Altfel, cu un tiraj zilnic de aproape trei milioane de exemplare, tabloidul The Sun isi mentine pozitia de lider al tirajelor.

Cea mai amenintata publicatie, in contextul crizei economice, se pare ca este cotidianul The Independent, care a inregistrat, in 2008, o scadere de tiraj de 12,3%, ajungand la doar 200.000 de exemplare tiparite pe zi.

Potrivit unui studiu din decembrie al firmei de consultanta Ender Analysis, jumatate dintre locurile de munca existente in media din Marea Britanie, adica aproximativ 200.000, vor disparea pana in 2013, pe langa miile pierdute deja de la inceputul recesiunii economice globale. Cele mai multe concedieri vor fi inregistrate in randul marilor angajatori din presa scrisa, in special in presa regionala si la reviste, dar si la agentiile de publicitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.