Jurnalista Liz Jones de la Daily Mail, afirma in aceeasi nota: “Nudul este folosit pentru a vinde obiecte si nu vorbim doar despre revistele sexy, tendinta a inceput sa cucereasca si pasarelele de moda. Dupa cum stim, cunoscuta creatoare Vivienne Westwood a trimis in scena, la London Fashion Week, un manechin topless”.

Ajungem sa ne intrebam: nudul este un omagiu adus frumusetii corpului sau reprezinta doar o lipsa de originalitate in aceasta lume a modei, care trebuie mereu sa isi uimeasca potentialii adepti?

Trebuie sa admitem ca acest rationament nu este ceva nou, teoreticieni critici ai culturii capitaliste, asemeni lui Marshall McLuhan, semnalau aceasta fata trista a publicitatii, care transforma trupul in obiect, inca de la mijlocul secolului XX.

Sei di Moda da mai multe exemple de reclame celebre in care trupul femeii este folosit in ipostaze evident senzuale si sexy, cu scopul de a promova anumite produse
. Dar surpriza, intre acestea, industria capitalista aduce in prim-plan si imaginea nudului masculin perfect.

Jurnalista engleza Liz Jones atrage de asemenea atentia asupra tehnicilor moderne de exploatare ale corpului, pe care le-a denumit “fascismul nudului” din reclame. Dupa cum putem sa observam foarte usor, corpurile pe care le vedem pe strada, sunt foarte departe de acel ideal promvat in revistele de moda si in reclame. Este vorba despre un ideal de neatins… Pentru a ajunge la acel ideal-nudul perfect- multe femei sunt dispuse sa cheltuiasca averi, in timp ce altele ajung sa sufere din cauza anorexiei sau a bulimiei, devenind obiecte ale culturii consumeriste, dupa cum arata si Marshall McLuhan.

In aceasta lupta cu modele frumusetii impuse printr-o publicitate facila, celebrul fotograf Oliviero Toscani, realizator al cunoscutelor reclame pentru Benetton, este unul dintre cei care a socat lumea modei cu o campanie impotriva anorexiei.

In acelasi timp, cotidianul La Repubblica aminteste de scandalul pe care l-a starnit interzicerea difuzarii la TV, a unei reclame pentru un parfum Calvin Klein, in care protagonista Eva Mendes este mai mult decat seducatoare, dezvaluindu-si mare parte din corp.

Reclama interzisa cu Eva Mendes, pentru parfumul "Secret Obsession"

Publicitarii ar trebui sa caute si pe alte “strazi”, atrage atentia La Repubblica, sau poate ca si ei se conformeaza cerintelor pietei?