Un nou studiu realizat de cei de la UCLA, finalizat intr-o carte, sustine ca tehnologia influenteaza esential structura si functionarea creierului uman.

Felul in care strangem si procesam informatia, precum si diversele modalitati pe care le avem pentru a comunica, duc la o evolutie avansata a creierului. Niciodata, sustine autorul, neurospecialistul Gary Small, tehnologia nu a afectat atat de rapid si de dramatic dezvoltarea creierului ca unealta.

Capacitatea creierului de a evolua in urma diversilor stimuli este celebra de mai multa vreme: muzicienii profesionisti, de exemplu, au mai multa materie cenusie in regiunile responsabile cu miscarea degetelor, in timp ce creierele de atleti exceleaza in ceea ce priveste coordonarea mana-ochi.

Studiul a constat in monitorizarea FMRI a 24 de adulti in timp ce acestia citesc o pagina web si cauta informatii pe internet: cautarea de informatii activeaza de doua ori mai mult creierul in tot ceea ce tine de luarea de decizii si rationamente complexe. Totodata cei pentru care internetul este o unealta folosita zilnic au o memorie pe termen scurt mult mai dezvoltata decat restul si totodata sunt capabili de o atentie sporita.

Diferentele sunt cel mai usor de observat intre generatii, cei tineri fiind mai expusi la tehnologie decat batranii. Nativii digitali, carora li se dedica si carti, au o putere decizionala mult mai mare decat restul, fiind obisnuiti cu rezolvarea mai multor sarcini in acelasi timp (multitasking). Desi nu s-ar crede, majoritatea celor nascuti cu internet socializeaza in viata reala mai mult decat traditionalistii, fiind si mult mai rapizi in stabilirea si intretinerea contactelor sociale, concluzioneaza cei de la Newsweek.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.