Unele monede din Asia trebuie sa se apreceize, in special yuanul chinezesc, care se afla cu mult sub valoarea reala, a declarat presedintele francez, Francois Hollande, criticand "concurenta neloiala" a acestora.

"Trebuie sa fim competitivi, iar schimbul sa fie corect, sa nu existe concurenta neloiala", a declarat Hollande reporterilor la reuniunea ASEM, intre state europene si tari din Asia, desfasurata la Ventiane, Laos.

Seful de stat francez a denuntat costurile foarte reduse cu forta de munca si nivelul scazut mentinut artificial pentru anumite monede.

"Unele tari din Asia, inclusiv China, au monede care nu sunt convertibile. Trebuie sa ne asiguram ca exista reforma a sistemului bancar international si cursuri de schimb mai bine echilibrate. Franta trebuie sa faca eforturi pentru a-si creste competitivitatea, insa in acelasi timp Asia trebuie sa inteleaga ca Franta trebuie sa-si echilibreze. Deficitul comercial al Frantei cu China este de 27 de miliarde de euro pe an, aproape 40% din deficitul comerical total al tarii. Nu putem accepta", a afirmat el, potrivit MEDIAFAX.

Statele Unite si alte tari dezvoltate acuza China de mentinerea deliberata a yuanului la un nivel scazut, pentru a face mai usoare exporturile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.