Exporturile Japoniei au scazut in septembrie cu 10,3%, cel mai abrupt declin de la cutremurul din primavara anului trecut, din cauza aprecierii yenului pe pietele valutare si a disputei teritoriale cu China.

Japonia a inregistrat, astfel, un deficit comercial de 558,6 miliarde yeni (7 miliarde de dolari), a anuntat luni Ministerul Finantelor de la Tokyo.

Importurile au urcat in acelasi timp cu 4,1%.

Ministrul Economiei, Seiji Maehara, a cerut duminica bancii centrale a Japoniei sa ia masuri pentru stimularea economiei, notand ca tara risca sa "ramana in urma" altor mari economii in aceasta privinta. Maehara a adaugat ca Japonia ar putea suferi o noua retrogradare a ratingului guvernului.

Banca Japoniei si-a inrautatit luni prognoza economica pentru opt dintre cele noua regiuni ale tarii, iar somajul din Taiwan a crescut la 4,3%, maximul ultimelor 12 luni, subliniind deteriorarea perspectivelor economice in Asia. China a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai slaba rata de crestere economica din 2009, scrie MEDIAFAX.

Analistii anticipeaza ca economia Japoniei va intra in recesiune pana la sfarsitul acestui an.

Scaderea exporturilor Japoniei a fost accentuata de disputa cu China privind controlul unui grup de insule din Marea Chinei de Est. Exporturile catre China au scazut cu 14,1%. Criza din Europa a avut un impact si mai dur pentru exportatorii niponi, livrarile catre UE coborand cu 21,1%. Exporturile de automobile japoneze la nivel mondial au coborat totodata cu 14,6%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.