Eurodeputatul PSD Corina Cretu a interpelat Comisia Europeana privind exploatarea lucratorilor romani de catre angajatori din alte state UE.

"Articolul 45 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si Regulamentul nr. 492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii interzic discriminarea pe criteriul nationalitatii, in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si celelalte conditii de munca. Acest cadru trebuie completat cu masuri de sprijin a lucratorilor, pentru a-si exercita drepturile si pentru a se apara daca sunt supusi abuzurilor profesionale din partea unui angajator privat din alt stat membru", scrie Cretu in interpelarea sa, potrivit MEDIAFAX.

Ea a aratat ca numerosi cetateni romani sunt obligati de angajatorii din alte state membre sa accepte sa lucreze fara contract de munca, fara respectarea unor drepturi, cum ar fi plata orelor suplimentare, iar cadrul normativ european ar trebui sa fie mai constrangator pentru angajatori in acest sens.

Eurodeputatul PSD, vicepresedinte al Grupului Socialist din PE, a amintit de cazurile de abuzare a unor lucratori romani dezvaluite tot mai des de presa europeana. "Saptamana trecuta a atras atentia situatia precara a zeci de romani, care lucreaza in Bruxelles, in industria carnii, majoritatea fara contract de munca si fara plata orelor suplimentare. Este, de asemenea, cazul romanilor tinuti in conditii de sclavie, pentru a presta servicii de curatenie in Danemarca. Peste 20 de persoane au fost obligate, in regiunea Zealand, sa munceasca program prelungit fara a le fi platite salariile. In Marea Britanie, BBC a dezvaluit, recent, relele tratamente la care sunt supusi romanii care lucreaza in sectorul hotelier. Imigrantii angajati ca persoane fizice autorizate sunt platiti de trei ori mai putin fata de venitul minim din Marea Britanie, nefiind respectate conditiile de munca si salarizare promise initial", a exemplificat Corina Cretu.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Totodata, europarlamentarul PSD a mai atras atentia Comisiei ca mentinerea restrictiilor pentru accesul romanilor pe piata muncii in noua state membre determina un statut vulnerabil al acestor lucratori, care favorizeaza tratamentul discriminatoriu si abuzurile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.