Spania este pregatita sa ceara ajutor extern pentru finantele publice de la tarile din zona euro incepand chiar cu weekend-ul viitor, dar Germania a semnalat ca guvernul de la Madrid ar trebui sa astepte, au declarat, pe surse, oficiali europeni.

Unii parteneri din zona euro si pietele financiare preseaza Spania sa ceara un program de ajutor economic care sa declanseze achizitii de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana, potrivit economica.net.

"Spaniolii ezita un pic, dar acum sunt gata sa ceara ajutyor extern", a spus o sursa.

Mai multi diplomati europeni si un inalt oficial german au declarat ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, prefera sa evite sa ceara unui parlament tot mai retricent sa aprobe pachete de ajutor separate pentru tari din zona euro.

"Nu are sens sa trimiti in Bundestag una cate una decizii asteptate in cazul Greciei, Ciprului si posibil Spaniei. Punerea acestora la pachet are sens, din cauza continutului dar si politic", a spus sursa germana.

Spania are mare nevoie de ajutor, din moment ce rata somajului a continuat sa creasca in luna septembrie. Serviciile au avut de suferit dupa terminarea sezonului estival.

4,7 milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca, iar arata somajului a crescut cu 1,7%. Astfel, 24,6% din populatia Spaniei nu are un loc de munca, scrie businessinsider.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.