Rusia planuieste sa compenseze reducerea exportului de gaz in Europa prin intermediul majorarii livrarilor in regiunea Asia-Pacific.

In acest sens, compania rusa Gazprom si cele nipone Itochu si Japan Petroleum Exploration vor semna in timpul summitului Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) un acord privind constructia unei uzine pentru lichefierea gazului natural la Vladivostok cu o capacitate de circa 10 milioane de tone pe an, scrie evz.ro.

"Strategia Rusiei in domeniul resurselor energetice presupune ca, pana in 2020, circa 22-25% din exportul de petrol sa fie orientat spre tarile din regiunea Asia-Pacific, in conditiile in care la ora actuala acesta este la nivelul de 8-9%. Exista si obiectivul majorarii exporturilor de gaz in Asia pana la o cota de 20%", a declarat directorul-adjunct al Centrului rus pentru cercetari in cadrul APEC, Gleb Ivasentov.

Potrivit expertilor intervievati de Nezavisimaia Gazeta, Rusia are sansa de a cuceri cele mai importante pozitii pe pietele tarilor din Asia-Pacific, dat fiind diminuarea consumului de resurse energetice in Europa. Insa, este vorba mai degraba de petrol, nu de gaz.

"Pe de o parte, reducerea consumului de gaz in Europa este o consecinta directa a situatiei macroeconomice dificile a regiunii", subliniaza analistul Grigori Birg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.