Cipru, stat membru al zonei euro, are nevoie urgenta de un ajutor de la Uniunea Europeana pentru recapitalizarea bancilor afectate de criza din Grecia.

“Este urgent! Stim ca recapitalizarea bancilor trebuie finalizata pana la sfarsitul lunii iunie si nu ne-a mai ramas prea mult timp», a declarat ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, adaugand ca este increzator ca tara sa va putea obtine, ca si Spania la sfarsitul saptamanii trecute, un imprumut in conditii foarte favorabile.

Bancile cipriote au pierdut 3 miliarde de euro din cauza anularii partiale a datoriei Greciei. Pentru a respecta cota de fonduri bancare proprii impusa de Europa, statul trebuie sa gaseasca inainte de finalul lunii 1,8 miliarde de euro, respectiv 10% din PIB, pentru a recapitaliza Banca Cipriota a Ciprului, informeaza Finantistii.ro.

Shiarly a declarat ca tara sa nu a inaintat o cerere formala pentru asistenta, insa a adaugat ca „nu am exclus posibilitatea de a cere asistenta din partea mecanismelor de urgenta. Aceasta reprezinta una din optiunile noastre”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.