Standard&Poor’s (S&P) a avertizat ca ar putea retrograda rating-ul suveran al Rusiei, "BBB" cu perspectiva stabila, daca pretul petrolului se va reduce, avand in vedere si promisiunile electorale ale presedintelui ales Vladimir Putin.

Potrivit S&P, o scadere de 10 dolari a pretului barilului de petrol va provoca o reducere a veniturilor Rusiei echivalenta cu 1,4% din PIB, relateaza AFP.

Agentia estimeaza ca pentru echilibrarea bugetului rus este nevoie ca pretul mediu anual al petrolului sa fie de 120 de dolari pe baril, peste nivelul de 117 dolari pe baril luat in calcul de guvernul de la Moscova, potrivit MEDIAFAX.

In prezent, pretul barilului de petrol Ural, de referinta in Rusia, este cotat la circa 125 dolari pe baril.

"Pretul ridicat al petrolului permite in prezent nivelul cheltuielilor guvernamentale. In acelasi timp, presiunile de crestere a cheltuielilor, generate de imbatranirea populatiei si promisiunile din campania electorala, fac necesara obtinerea unor venituri suplimentare", considera S&P.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.