Cateva sute de pensionari din Portugalia au protestat in strada, la finalul saptamanii trecute, impotriva masurilor de austeritate adoptate de catre Guvern.

Bugetul de austeritate pentru 2012 presupune:

  • retragerea bonusurilor de vacanta si de final de an acordat pensionarilor, bugetarilor cu venituri de peste 1.000 de euro pe luna. Aceasta masura va ramane in vigoare si in 2013;
  • posibilitatea ca firmele private sa mareasca ziua de lucru cu 30 de minute fara plata aditionala;
  • majorarea taxelor, printre care se numara TVA-ul pentru gaze si electricitate de la 6% la 23%;
  • reducerea deficitului bugetar la 4,5%. In 2013, acest deficit este planificat la 3%, scrie wsws.org.

Guvernul de la Lisabona a adoptat aceste masuri in luna noiembrie ca raspuns la cerintele Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene pentru ajutorul de stat in valoare de 78 miliarde de euro primit de la aceste 3 institutii.

Protestatarii au scandat lozinci ca: “Costul vietii este in crestere, iar oamenii nu-l mai pot suporta” si “Nu hotilor din Troica”, potrivit PressTv.ir.

Troica este formata din cele trei institutii - FMI, CE si BCE – care au oferit ajutor financiar Greciei, Irlandei si Portugaliei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.