Grecia ar trebui sa includa toate activele publice intra-o structura pe care sa o vanda unei institutii europene pentru 125 miliarde euro, reducand astfel nivelul de indatorare de la 145% din PIB, la 88%, potivit unui plan secret realizat de consultanti germani.

Planul numit "Eureca" a fost realizat de consultanti influenti in guvernul cancelarului Angela Merkel, relateaza MEDIAFAX, citand cotidianul La Tribune.

Propunerea include sase faze:
In prima etapa, Grecia ar trebui sa includa intr-o structura comuna toate activele publice, banci, imobiliare, telecom, porturi, etc. Al doilea pas prevede ca o institutie europeana, finantata de state, sa cumpere fondul infiintat de Grecia. Institutia europeana respectiva ar trebui sa privatizeze activele, cu termen limita in 2025.

Grecia va primi 125 de miliarde de euro pentru a-si rascumpara obligatiunile de la Banca Centrala Europeana (BCE) si Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.


In a patra etapa, institutia europeana va investi 20 de miliarde de euro in restructurarea activelor pentru a le creste valoarea cu circa 50 de miliarde de euro. Valoarea acestor investitii poate fi majorata cu 10-15 miliarde de euro din fondurile structurale pe care Grecia nu le utilizeaza. Aceasta injectie de capital, de circa 8% din PIB al Greciei, ar putea repune tara pe un trend de crestere.

Procesul de privatizare va fi incheiat pana in 2025, iar daca fondul infiintat va avea profit, atunci acesta va fi platit Greciei, dupa scaderea costurilor cu dobanzi si cheltuieli de management. Ultima faza a planului german vizeaza o reducere la zero a castigurilor speculatorilor care nu cred in salvarea Greciei si a zonei euro si mizeaza pe prabusirea obligatiunilor elene, spaniole, italiene si iralndeze.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.