Germania si Franta au ajuns la o pozitie comuna privind al doilea pachet de bailout al Greciei, incercand sa previna astfel raspandirea crizei datoriilor de stat in alte state din zona euro, au declarat joi surse oficiale europene, citate de Retuers.

Acordul reprezinta concluzia a sapte ore de discutii purtate miercuri seara la Berlin de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, au afirmat surse din cele doua guverne.

Detaliile "pozitiei comune" nu au fost precizate. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, s-a alaturat discutiilor pentru o perioada, noteaza Reuters.

  • Acordul dintre cele mai puternice state din zona euro va fi prezentat joi summit-ului de la Bruxelles, care va incepe la ora 11:00 GMT. La reuniune vor participa cei 17 lideri ai zonei euro, scopul summit-ului fiind gasirea unei solutii pentru criza datoriilor de stat inainte ca aceasta sa se raspandeasca in tari precum Italia sau Spania.

Noul pachet de salvare a Greciei ar suplimenta bailout-ul de 110 miliarde euro convenit in mai 2010 de guvernul elen, FMI si UE.

Programul ar putea include noi credite de urgenta catre Atena din partea guvernelor zonei euro si FMI, conditionate de noi masuri de austeritate si privatizari masive.

Principalul obstacol care a impiedicat pana acum identificarea unei solutii il reprezinta divergentele dintre guvernele zonei euro privind participarea creditorilor privati ai Greciei la bailout, scrie MEDIAFAX.

Moneda euro s-a apreciat usor fata de dolar in urma aparitiei informatiilor privind acordul franco-german, insa pietele ar putea ramane intr-o stare de nervozitate pana cand se vor anunta detaliile acordului.

  • De asemenea, guvernele tarilor din zona euro iau in calcul garantarea obligatiunilor Greciei in cazul intrarii statului elen in incapacitate de plata, masura care ar facilita accesul bancilor grecesti la fondurile de urgenta ale Bancii Centrale Europene, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiilor, citate de MEDIAFAX.

Liderii europeni ar incerca sa scurteze cat mai mult posibil perioada in care Grecia ar fi in incapacitate de plata, a afirmat un oficial guvernamental european.
Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Obligatiunile grecesti ar putea fi garantate prin titluri cu rating "AAA" emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiara, a aratat la randul sau un oficial al unei banci centrale din zona euro.

Nicio decizie finala nu a fost inca luata
, noteaza Bloomberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.