Guvernul german a apreciat miercuri, ca este posibil, "teoretic", ca Grecia sa poata rascumpara obligatiuni de pe piata cu fondurile primite de la Uniunea Europeana si FMI, optiune pe care autoritatile de la Berlin au respins-o pana acum, transmite AFP.

Regulile Fondului de sustinere financiara al zonei euro prevede "posibilitatea teoretica" de achizitie a obligatiunilor proprii, gratie ajutorului international, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante.

Aceasta optiune, care ar permite Atenei reducerea datoriilor guvernamentale care depasesc 160% din PIB, era un subiect tabu pentru Germania, scrie MEDIAFAX.

O astfel de operatiune, costisitoare pentru banci din cauza costului mare de imprumut de pe piata, ar permite retrogradarea ratingurilor Greciei de catre agentiile de evaluare financiara.

Solutia ar fi acceptata si de Banca Centrala Europeana (BCE), care a aplicat din primavara anului trecut un program de achizitie de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare.

Purtatorul de cuvant al ministerului german a explicat ca aceasta concesie nu schimba vointa autoritatilor de la Berlin de implicare a investitorilor privati in sustinerea Greciei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.